Николов за изкупуването на дълга на "Топлофикация": Къде са парите, които гражданите плащат

  • 02 април 2024 09:30

  • 333
  • 1
Николов за изкупуването на дълга на "Топлофикация": Къде са парите, които гражданите плащат
© bTV 

Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз".

„Изкупуването на дълговете на „Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира в „Тази сутрин“ бившият енергиен министър Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

„Не чух къде са отишли тези пари да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов.

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

По думите му тези пари са функция от „брутално неефективното управление на двете дружества“.

„Основният разход в „Топлофикация София“ е природен газ. Този разход се фактурира, но никога не се плаща. Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

По думите му големият въпрос е къде са парите, които българските граждани плащат, и какво прави КЕВР през цялото това време.

„Изначално големият проблем през последните две години е „Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

„Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на „Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.02 | 15:56

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини