От Информационно обслужване излязоха с позиция заради изявленията на Асен Василев

  • 01 април 2024 12:29

  • 4219
  • 12
От Информационно обслужване излязоха с позиция заради изявленията на Асен Василев
© Bulfoto

От Информационно обслужване излязоха с позиция заради изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. Причината е твърдения на финансовия министър в оставка за изборния процес.

Ето какво се казва в позицията:  Във връзка с изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на пред Нова ТВ в предаването „На фокус с Лора Крумова“ за ролята на Информационно обслужване в изборния процес, заявяваме категорично следното:

Информационно обслужване никога не се е занимавало с „организация на изборите“, както твърди г-н Василев.

Информационно обслужване никога не е „управлявало машините“ за изборите, както отново той твърди в интервюто.

Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на Информационно обслужване, без значение кой е той.

И тъй като очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите, като професионална и национално отговорна компания Информационно обслужване държи да припомни отново на всички заинтересовани някои базисни факти относно изборния процес, защото все пак „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти“:

Информационно обслужване не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера.

Компанията никога не е управлявала или съхранявала машините, както и никога не е имала отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на машините, включително на място в СИК.

От въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до сега доставчик на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“.

Това е видно от профила на Централната избирателна комисия в информационна система ЦАИС ЕОП (https://app.eop.bg/buyer/28596) на Агенция за обществени поръчки (директно подчинена на министъра на финансите) - за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със СУЕМГ директно със „Сиела Норма“ АД.

В цитираните от г-н Василев избори през юли 2021 г. (за парламент) и ноември 2021 г.(за парламент, президент и вицепрезидент) Централната избирателна комисия отново обявява процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД (https://app.eop.bg/today/142287 и https://app.eop.bg/today/162014).

Съгласно Изборния кодекс, Информационно обслужване е изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването.

Ролята на компанията в изборите е описана в чл. 57. (1) т. 33. (изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.), според който Централната избирателна комисия „определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на "Информационно обслужване" АД“.

В заключение припомняме, че Информационно обслужване е участвало в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент няма нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Василев разказа за срещата си с Борисов и добави: Трябва да питате Мария Габриел коя е мафията

Нашата работа е прозрачна и всяка грешка би била лесно установима и видима - всички заинтересовани организации и лица имат възможност да проверяват въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и дигитализирани на официалната интернет страница на ЦИК.

Компютърната обработка на изборните резултати винаги е приемана без забележки или възражения от различните състави на ЦИК, както и от всички останали участници в изборния процес. ЦИК също е орган, чийто членове са представители на различни политически партии.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4219 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2024.04.01 | 15:14

12
ПРОМЯНАТА - Предателството на Развиващият се Комунизъм в СИВ и Варшавския Договор започва от 1985г. от Украинеца БАНДЕРОВЕЦ Михаил Горбачов внедрен от Умиращият Запад Украински предател от УССР в СССР. През 1985г. по негов план е извършен Атентат на гара Буново в БГ от бъдещите ДПС, за да се предизвика разпад на Варшавският договор, който да започне от Втората след СССР по МОЩ във Варшавския Договор НРБ. Планът НЕ УСПЯВА и през 1989г. Предателя последовател на Бандера, Михаил Горбачов, който е бил Предател от дете на ГЕРМАНСКИТЕ НАЦИСТИ от ВСВ разпуска СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, а 1991г. Разрушава и СССР, като целта му е да разруши и РОССИЯ, но е спрян от ЕЛЦИН вследствие на недоволството на Руския и Украинският народ от Предателството и Разрушаването на СССР от Горбачов, това е единствената заслуга на слабият ЕЛЦИН. Украински Бандеровци на Горбачов са замесени със случката на гара Буново от 1985г. и Възродителният процес в НРБ. По това време, както и сега нито Българите, нито Украинците НЕ СА ИСКАЛИ ДА се отделят и да тръгват срещу РОССИЯ, но имплантирани платени Предатели са Назначени да Управляват БГ и УССР. В БГ СДС губят изборите, но ги оспорват и не ги признават, извършват се втори манипулирани избори на които им е ОТЧЕТЕНА МАНИПУЛИРАНА ПОБЕДА. СЪЩАТА ситуация по това време е и в УССР, Украинският НАРОД НЕ ОДОБРЯВА отделяне на УССР от СССР, но УССР е отделена против Волята на Украинският Народ, чрез Манипулации. ТАКА ЗАПОЧНА ПРОМЯНАТА още от 1985г. и ПОСЛЕДВАЛИЯТ я 35г. ПРЕХОД ОТ КОМУНИЗЪМ В ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ - ФАШИЗЪМ. Полит. Икономическата Война след 2020г. на Яловите САЩ - СЕТА с Колониалния Ялов ЕС - Шенген ПРИКЛЮЧИ. ЕС - ШЕНГЕН е ТОТАЛНО ПОГУБЕН БЕЗ НАДЕЖДА за БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ. Западната ОИСР (САЩ СЕТА + ЕС ШЕНГЕН) е БЕЗ ШАНСОВЕ за РАЗВИТИЕ, следва РАЗРУХА и САМОУНИЩОЖЕНИЕ. БЪЛГАРИЯ СРОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БРИКС - РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ИРАН, СЕВЕРНА КОРЕЯ, АРАБСКИЯ И АФРИКАНСКИЯТ СВЯТ. СРОЧНО, ОЗНАЧАВА ВЕДНАГА!

2024.04.01 | 14:58

11
Е ,те всички от ПП ДБ ЛЪЖАТ КАТО ЦИГАНИ!!!

2024.04.01 | 14:50

10
Не сте вие, друг ви cpa в гaщитe.
само

2024.04.01 | 14:39

9
манипулира информацията в платената посока

2024.04.01 | 14:22

8
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
аСан василев е шарлатанин, лъжец

2024.04.01 | 14:19

7
Швестера аСан василев както винаги лъже! той не е наясно и с финансовата политика в държавата, та кама ли как се организират и провеждат избори. ТОЙ Е ЗАКЛЕЙМЕН ШАРЛАТАТНИН, лъжец.
Румен Радев

2024.04.01 | 13:51

6
Този педерас говори само лъжи
Емѝ...патриот ибан в анала-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.04.01 | 13:46

5
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, който се присъедини към американското ЛГБТ общество! ...МЯУУУУ...ПРЪЦ.....✌
Тенев

2024.04.01 | 13:41

4
Май сами си дозакопават, да сър!
ттттъп

2024.04.01 | 13:40

3
Кокорчо финансиста искаше пак да изпъкне, като свънско мъдо, пълно с мозък

Добави коментар

Водещи новини