Експерти разкриват какво биха променили едни нови избори

  • 20 март 2024 07:43

  • 643
  • 3
Експерти разкриват какво биха променили едни нови избори
© Кадър - Нова телевизия

„През тези 9 месеца така вървяха нещата, че ГЕРБ-СДС непрекъснато оказваха натиск върху ПП-ДБ, което води до имиджови щети. Подкрепяха ги, но постоянно гледаха да ги поставят в негативна светлина. Очевидно този натиск продължи”, коментира Георги Лозанов. „Намериха ход да ги поставят пред тежката дилема – да подкрепят кабинет, който не искат, или да понесат вината, че България отива на избори. Според мен сглобка 2 трябваше да е различна от сглобка 1. В центъра на сглобка 1 беше евроатлантическата ориентация. Тя си беше репетиция на маса – текстове, смяна на закони. А в сглобка 2 играта минава на живо. Първо приоритетът се измества леко и от евроатлантизма отива към антикорупционните действия. Явно по втората тема има дълбоко противоречие още от началото между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, което сега избухна”, заяви в ефира на Нова телевзия журналистът Георги Лозанов.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

„ГЕРБ прекалиха с хитруването”, смята Първан Симеонов. „Струва ми се, че при евентуални нови избори няма как да кажат, че не са виновната страна. До преди няколко дни и двете страни като че ли се опитваха да правят правителство, а от денонощие насам се играе играта кой да излезе най-малко виновен. ГЕРБ направиха хитър ход в неделя с този шантаж през медиите, с което вкараха ПП-ДБ в режим молба, но предозираха с тези хитри ходове. Това, което направиха вчера, беше добре обрисувано на пресконференцията на ПП-ДБ”, заяви  Първан Симеонов.

„Народът ясно ще види, че в тази ситуация е имало инженеринг. ГЕРБ правят стратегическа грешка. Те като че ли забравят, че особено в ситуация на война в близост до нас, няма никакъв начин да разказваш политическия сюжет без градските либерали и прогресивисти. Или ще ги имаш до себе си, ще те изнервят, ще трябва да се договаряш с тях ден след ден, или ще ги имаш като опозиция, което е много по-неудобна поза, или с идването на топлия сезон може да ги имаш и като протест на улицата”, каза политологът Първан Симеонов.

„Всичко това е играно. Не разбирам какво ще променят едни нови избори. Да, в момента ГЕРБ води със 7 пункта, обаче Нотариуса, пътната карта за „Турски поток” и този патос от вчера – с това ПП-ДБ ще успеят да намалят тази разлика буквално в изборния ден и накрая тя ще е 3 пункта”, смята Симеонов.

Според него „това е същата грешка, която ГЕРБ направиха през 2022 г., когато вместо да оставят ПП да ерозира по естествен път подкрепата си в управлението, тръгнаха да ги свалят, с което ги мобилизираха”. „Според мен не са успели да се разберат за Съдебната система”, смята Симеонов. Според него е възможно алтернативно мнозинство в този парламент, но това, по думите му, няма да е от полза за ГЕРБ.

„ПП-ДБ ти стават опозиция. Какво по-лошо от това? Тези хора са гласовити. Видяхте как буквално за един час Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова от партньор стана „красивото лице на мафията”, коментира Симеонов.

„Всички тези интерпретации звучат логични, ако приемем базовата предпоставка за тях, че ГЕРБ-СДС се опит да изиграят ПП-ДБ”, заяви Стойчо Стойчев. „Но няма как да отхвърлим и алтернативната хипотеза за това, че ПП-ДБ са се опитали да изхитрят ГЕРБ-СДС и ГЕРБ-СДС са реагирали. От онзи разговор, който казаха, че се е състоял между Борисов и лидерите на ПП-ДБ, Борисов не се е чувал с тях. Вчера и Кирил Петков каза, че Борисов не си вдига телефона. Значи разривът в отношенията не е от 4-5 дни, а от 5 срещу 6 март. Не знам защо. Но тогава имаше призив от ГЕРБ да не се бърза с оставката, а първо да се изработи механизъм за ротацията”, заяви Стойчев.

Габриел очаква извинение, Борисов: Спорът беше само за министър Тагарев

„В момента наблюдаваме класически развод. Може да не е имало сключен брак, но има развод между две страни. Вътре е имало и трета страна. Едната се опитва да каже, че третата е била в любовни отношения с другата, а тя пък казва обратното. Очевидно третата страна е участвала наравно в техните отношения”, коментира Стойчев.

Последвайте канала на

Калина Христова
643 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мара

2024.03.20 | 09:58

1
Всички анализи са излишни. Видно е, че няма сериозни и отговорни хора, които да имат национално съзнание. Мишки !

2024.03.20 | 11:19

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

2024.05.25 | 08:48

3
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­щ­и­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­е­­­т­­а­­­ ­в­­­и­­ ­­о­ч­­а­­­к­в­а­т ­­­-­­ X­­1­­­8­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини