Драгомир Младенов с декларация в СОС за патриарха: Духовен водач с благ нрав, който успява да балансира между противоположностите и да намира консенсус

  • 14 март 2024 10:12

  • 286
  • 1
© СОС

Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с декларация за кончината на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и минута мълчание. 

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

От името на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Драгомир Младенов заяви: 

"Уважаеми господин председател, уважаеми колеги общински съветници,

След дълго боледуване през изминалата нощ почина Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

Всичко за смъртта на патриарх Неофит

В професионалната му биография важно място заемат позициите му на русенски митрополит, левкийски епископ ректор на Софийската духовна семинария, пръв декан на възстановеният Богословски факултет, главен секретар на Светия синод, многократно отличаван църковен певец наричан “Ангелогласен”. На 24 февруари 2013 г. е избран за Патриарх Български.

В паметта на народа ни той остава като духовен водач с благ нрав, който успява да балансира между противоположностите и да намира консенсус в трудните ситуации без да търси своята изгода.

Проповедите му са изпълнени с призиви за човеколюбие и упование в Бога, а делата му носиха отпечатъка на смирената и твърда вяра, милосърдието, грижа за бедните и нуждаещите се.

Скъпи колеги, нека спомняйки си за него да потърсим личния урок за публичната ни служба в думите му. В едно от интервютата си Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на казва, че буди тревога в него наблюдението, че в наше време става едно повсеместно обезценяване на ценности като честност, почтеност, себежертвеност, безкористност, патриотизъм, родолюбие. Тревожно е и размиването на границите между добро и зло, редно и нередно, правилно и неправилно - това, че нравствени категории, които векове наред са били неоспорими и които са били здрав, непоклатим фундамент за обществото, днес се подлагат на съмнение, представят се като относителни и незадължителни, а над всичко се поставят себичните ни желания и прищевки.

Нещо повече. Във времена на тежко гражданско напрежение Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на поучи с мъдрост народа ни, че трябва да се стремим да виждаме в лицето на политическия си опонент подобен на нас несъвършен човек, който също като нас може да се заблуждава и да допуска грешки. Той искаше да разберем, че да ненавиждаш своя ближен и да се ожесточаваш срещу него, е много по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция.

Вечна памет на Светейшия отец!"

С минута мълчание започна извънредното заседание на Столичния общински съвет

Последвайте канала на

Радина Лазарова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.14 | 17:09

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини