Венелин Стойчев: Ротация и правителство ще има

  • 12 март 2024 16:31

  • 4052
  • 8
Венелин Стойчев: Ротация и правителство ще има
© Булфото

Ротация и правителство ще има, въпреки съмненията за договорки, и всичко това е в рамките на очакваното. Това сподели в интервю пред БНР доц. Венелин Стойчев от Института по философия и социология на БАН.

"Договорка ще има, но въпросът е какво се случва за обществото и развитието ни от тази ротация. Мисля, че е важно да минем през тези процеси от гледна точка на демократичното общество. Големият проблем за сглобката е, че около нас няма реално разделение на властите, и за да компенсираме, има нужда от сглобки, които компенсират тези обществени дефицити", коментира доц. Стойчев.

Той е категоричен, че "политиката започва, когато спрем да говорим за "хората" и "народа" и започнем да говорим за "граждани".

Нинова към Радев: Предсрочни избори са изходът от тази ситуация

"Ситуацията е в рамките на очакваното. Като граждани, анализатори и журналисти трябва да виждаме отвъд тези очаквания. Имаме съмнения, но това е смисълът на политическия диалог и разговор", коментира социологът.

Той припомни думите на Корнелия Нинова днес на излизане от президентството: "Ние ще влезем в следващото НС, ако има избори", означава, че в главите на БСП 4-процентната бариера е препятствие.

Начина на говорене на политиците той оцени като "цирк".

"Това, което виждаме е пошло, отвратително. Проблем е, защото имаме хора, които изпитват перверзната наслада да гледат такъв тип говорене от парламентарната трибуна и от публични институции, и от друга страна пак са хората. А политиката започва тогава, когато спрем да говорим за хората и народа, когато разберем че има граждани, тези граждани имат интереси и се обединяват, за да отстояват интересите си. Когато има силно общество има здрава държава. При нас понеже обществото не е силно имаме корумпирана държава, която продължава да разяжда и възможността за развитие на обществото", обясни доц. Стойчев. 

На въпроса кое е добре за народа, той отговори: "Няколко важни индикатори - червени лампи, трябва да ни светят. Когато някой говори за "народ", това е популистка реторика, когато говори за "граждани и интереси", е смислено, защото сме на терена на модерната политика."

Според него в момента България е като Германия след Втората световна война: "След дългото управление на ГЕРБ, в голяма степен сме като Германия след Втората световна война. А това е дълго управление, при което политическите партии се стабилизират от ресурсите на държавата, е проблема пред нашето общество". 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4052 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
АКО

2024.03.12 | 18:28

8
НЕ.СИ.РАДВАЙ.СЕ

2024.03.12 | 18:20

7
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

2024.03.12 | 17:56

6
Фалшиви психо ТЕЛК от София за 1 г инвалид

2024.03.12 | 17:53

5
Без кръвни рпроби ми изпратиха от София че съм психо инвалид

2024.03.12 | 17:34

4
Детски 70€
ГОЛЕМ

2024.03.12 | 17:17

3
БАУР.ВИ.ЧАКА
ЩЕ.ЯДЕШ

2024.03.12 | 17:06

2
МНОООООГО.МАЗЕН БАУР
ТИКВА

2024.03.12 | 17:05

1
ЛЕГНА.ЛИ.БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини