Мария Габриел: Нуждаем се от външнополитическа стратегия, трябва да се обединим и да опазим демокрацията

  • 29 февруари 2024 11:01

  • 389
  • 8
Мария Габриел: Нуждаем се от външнополитическа стратегия, трябва да се обединим и да опазим демокрацията
© Булфото

Нужна ни е външнополитическа стратегия. Българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери трябва да се обединим в общата ни отговорност да направим повече и да го направим по-добре, за да опазим демокрацията, да благоденстват гражданите ни. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която е домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа в София. 

Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор, посочи Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на страната ни още от преди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

Габриел отбеляза, че на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе преди две седмици, световните лидери са споделили дълбоката си загриженост от негативните тенденции и геополитическата фрагментация, преобладаваща в момента в световната политика. По думите ѝ има и широкоразпространена оценка, че човечеството е в критично десетилетие, белязано от нарастваща конкуренция, съперничество, опити  за оспорване и преразглеждане на международния правен ред, основан на хартата на ООН. Габриел подчерта, че международните отношения и международното сътрудничество са изправени пред сложни предизвикателства от належащ, но и непредвидим характер. Архитектурата на глобалната сигурност, основана на многостранни договори, е сериозно дестабилизирана, докато институциите, създадени в рамките на системата на ООН, търпят критики, заяви Габриел. Изправени сме пред все по-многополюсна среда, белязана от дефицит на доверие, припокриващи се сили и напрежение, посочи тя. 

Габриел добави, че на източната страна на Европа пълномащабното нахлуване и незаконната агресивна война, започната от режима на Москва срещу суверенна и демократична Украйна, отбеляза 2 години. Въпреки всичките героични усилия на украинския народ, силната и непоколебима подкрепа, която всички ще продължаваме да оказване, виждаме че безмилостният режим на Путин избира да продължи да води тази война при пълно незачитане на международното право и загуба на човешки животи, коментира вицепремиерът и външен министър. 

Мария Габриел: В навечерието на втората годишнина от руската агресия ЕС остава единен и солидарен с Украйна

Габриел заяви, че военният конфликт и хуманитарната криза в Близкия изток, в Газа, също заплашва мира и сигурността. Тя призова да не се забравят и предизвикателствата като разпространението на фалшиви новини, пропагандата, дезинформацията, хибридните и кибератаки. 

Като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО България има своите ясни позиции – свободата, демокрацията, правата на човека, мирът и сигурността не могат да се приемат за даденост, те трябва да бъдат защитавани всеки ден. Затова заедно с нашите съюзници и партньори, България се нуждае от ясна национална позиция при нарушаване на международното право, зачитане на човешки ценности и осигуряване на по-устойчиво бъдеще за младите поколения, категорична бе Габриел, цитирана от БТА. 

Стратегията за външна политика може да бъде сравнена с мост на комуникация със света около нас, за да се справяме по-успешно с предизвикателствата, рамо до рамо с нашите партньори, каза още вицепремиерът и външен министър.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
389 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
????

2024.02.29 | 12:25

8
"Другарко" Неделчева,КЪДЕ,КОГА и КАК ГЛАСУВАХТЕ на последните ИЗБОРИ в България ???? А,ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАХТЕ,ГАБРИЕЛ ????
Георги Илиев Митев

2024.02.29 | 12:25

7
Демократичен съюз на жените . По-добре си разтворете по-широко краката за "хубавиците" от всички континенти.
цигането доган

2024.02.29 | 11:51

6
тази е толкова проста че няма накъде

2024.02.29 | 11:26

5
Гаргамелица пак си шляпа шаблоните
СМЪРТ НА БЪЛГАРИТЕ!

2024.02.29 | 11:25

4
streamable. com/ r32i7p
БЪЛГАРСКИ ГОВ НО ЯДИ

2024.02.29 | 11:20

3
ЗАЩО?
КАЖИ И ЧЕ

2024.02.29 | 11:14

2
СЕВЕРИН КРАСНЫЙ МИРОВ Я ВИКА ОБРАТНО :)
ЛАЙ НО

2024.02.29 | 11:12

1
ИДИ ИЗКОПАЙ ВИКИТО МАРИНОВА ОТ КАНАДА!

Добави коментар

Водещи новини