Денков и Тагарев в един глас: Няма да изпращаме войски в Украйна, този въпрос не се обсъжда

  • 29 февруари 2024 10:05

  • 1203
  • 23
© Булфото, архив

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и министърът на отбраната потвърдиха, че няма да изпращаме български войски в Украйна. Двамата бяха изслушани в парламента по предложения на БСП и ДПС. 

Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Преди месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това заяви от парламентраната трибуна премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

Това, че друг политик поставя този въпрос на международен форум - е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда, уточни Денков. 

Относно срещата в Париж, премиерът отбеляза, че на нея не се взимат решения. "Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да потвърди решенията. Ние изпращаме техническа и хуманитарна помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на МС и НС. Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателят на Украйна е качена на сайта на Министерски съвет, който иска може да я прочете", добави още той. 

"В качеството си на министър-председател за пети път казвам, че сме против изпращането на български войски в Украйна. И в лично качество съм против. Русия е агресор, който нападна Украйна. Ние сме задължени да помагаме. Тези, които защитавате Русия , помислете си - вие работите срещу българския национален интерес. Заговори се , че след Украйна може да бъде Молдва. Всеки може да се замисли кой следва след Молдова.", посочи още премиерът Денков. 

Депутатите изслушват Денков и Тагарев за визитата им в Киев

Стигна се до размяна на реплики между депутатите. Денков се обърна към "Възраждане" и техните избиратели: "Това, което искам да кажа на хорта, които подкрепят "Възраждане" е, че Русия е тази която подтиска българските граждани в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език".

От БСП пък поздравиха министър Тагарев затова, че БТР-ите още не са изпратени на Украйна. "Срещата в Париж беше работна за обмен на мнения. Тя не е предвидена да взима решения и да подписва документи", обясни Тагарев в отговор на въпрос на БСП за визитата му в Париж. След изказването му Гуцанов уточни, че не става дума за срещата в Париж, а за визитата в Украйна. На свой ред Денков заяви, че министър Тагарев не е бил в Украйна. 

България няма намерение да обсъжда и изпраща български войски в Украйна, категоричен бе и Тагарев.

"България е поела ангажимент да обучава военнослужещи с решения на НС и според програми на НАТО. Според програмите на НАТО, в България се обучават украински военни на английски език, без въоръжение. В тези програми сме максимално прозрачни. Украински военнослужещи, обучаващи се с въоръжение в България - няма", това заяви Тагарев в отговор на въпрос на "Възраждане" дали в страната ни се обучават украински военнослужещи. 

Според Тошко Йорданов изявленията на Денков и Тагарев създават напрежение в обществото. "С вашето плямпане обезкървявате Българската армия. Вие не отговорихте конкретно на нито един въпрос. Вдигнахте височайшите си тела и се разходихте до Украйна, за да се снимате. Много се радвам, че ви остават 3-4 дни", каза още той. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1203 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2024.02.29 | 12:24

23
Пак лъжат и мажат САПУНЕРКАТА и УКРО-ЛИЗАЧА ТАГАРЕНКО!!! ЖАЛКИ ЗА ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ.

2024.02.29 | 12:23

22
Пак лъжат и мажат САПУНЕРКАТА и УКРО-ЛИЗАЧА ТАГАРЕНКО!!! ЖАЛКИ ЗА ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ.

2024.02.29 | 12:06

20
Нямало да пращаме войски та ние каква войска имаме .

2024.02.29 | 12:10

21
Ще пратят стотина да пуснат кръв, после ескалират все повече, англичаните знаят как да ти турат дзапарагата.

2024.02.29 | 12:04

19
Денков казал "Докато съм премиер няма да пращаме", значи до следващата седмица
пляс-пляс педалите....

2024.02.29 | 11:18

16
То скоро няма да има български младеж, който да е стрелял с автоматично оръжие.

2024.02.29 | 12:02

18
Наборе, те няма младеж да изпращат, а теб
тгэжжоа

2024.02.29 | 11:31

17
Турците начело на държавата като нищо ще изпратят българската армия да се бие за чужда кауза ... но после каква следва ? Убити невинни войници, деца сираци ? И защо ? Кой нормален политик позволи турците да управляват България ? Що за душици, празни сте вие ? Историята помни бошибузука им и кланетата на деца и жени още.... опомнете се, вие на върха !

2024.02.29 | 10:59

15
Не ви вярвам, ще се надупите на краварите и на малоумния им байдън!

2024.02.29 | 10:52

14
В тази страна когато кажат, че няма да се вдигат цените, това означава обратното, ще се вдигат.
Бойков

2024.02.29 | 10:46

13
Стига лъжи бе смешници!!! Оставка и затвор!!!!!!
to

2024.02.29 | 10:37

7
то и оръжие нямаше да праща кирчо, но ни изпразниха складовете.

2024.02.29 | 10:44

12
и бежанци, и шенген, и тецове

Добави коментар

Водещи новини