ПП-ДБ внесе законопроект за защита на трафичните данни на потребителите

  • 28 февруари 2024 14:47

  • 344
  • 2
ПП-ДБ внесе законопроект за защита на трафичните данни на потребителите
© Pixabay

Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекоми и други интернет доставчици в криптиран вид и само съдът ще може да ги декриптира при нужда от разследване и предотвратяване на тежки престъпления.

Това предвижда законопроект, внесен в Народното събрание от Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има и група народни представители от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Промените ще предотвратят използването на информацията за профилиране и следене, като в същото време няма да се поставят пречки пред легитимното им използване за разследване на тежки престъпления.

“Поводът е решение на Съда на ЕС, който преди година и половина обяви нашия закон за противоречащ на правото на ЕС заради неизбирателното съхранение на данните, което позволява прецизно профилиране на гражданите и заради липсата на уведомления за осъществения достъп”, заяви Божанов. 

Промените в Закона за електронните съобщения ще борят дезинформацията и "тролските фабрики" по време на избори

Измененията в законопроекта за електронните съобщения предвиждат още уведомяване на лицата, чиито трафични данни са поискани, след като отпадне необходимостта тях (когато престъплението е предотвратено, досъдебното производство е прекратено и др.). “Важно е да знаем кога разследващите органи използват наши трафични данни дори когато това е с разрешение на съда”, категоричен е Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

Настоящият законопроект предвижда и реформа в регистрите за съхранение на искания за предоставяне на трафични данни, тъй като към момента исканията до съда за разрешение се пазят в хартиени регистри по места и това не позволява нужната проследимост, отчетност и адекватен контрол върху процеса. Такава реформа е необходима отдавна, за да бъдат защитени данните на гражданите от неправомерно използване”, каза още Божанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
344 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.28 | 22:35

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

2024.05.25 | 09:36

2
❤️ Г­о­р­­­е­­­щ­и­­ ­­­м­­­о­м­­­и­­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­и­ ­о­­ч­­а­к­в­а­­т ­­­-­­­ X­­1­8­­.­­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини