Министър Василев: България разчита на ЕИБ за финансирането на коридора Север

  • 28 февруари 2024 13:22

  • 244
  • 1
Министър Василев: България разчита на ЕИБ за финансирането на коридора Север
© Novini.bg/ Canva

България работи изключително добре с Европейската инвестиционна банка. Проектите са разнообразни, като големите инвестиции са в енергетиката и в инфраструктурата, което е нормално за традиционната дейност, която международните банкови институции развиват в страната. В т. ч. има и такива, които са започнали още преди присъединяването ни към ЕС и са успешно завършени. Това заяви министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на при откриването на годишната пресконференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

„С избирането на новия президент на ЕИБ в края на миналата година – Надя Калвиньо, заявките са финансовата институция да стане много по-активна и по-бърза в отпускането на кредити, както и да продължи в някои не съвсем традиционни отрасли, като военната промишленост, особено стоките с двойна употреба“, каза той. Според министър Василев разширяването на мандата на банката е добре за българската индустрия, тъй като страната ни има сериозно присъствие в тези сектори. На форума вицепрезидентът на институцията Кириакос Какурис представи резултатите от финансирането, отпуснато на България от Групата на ЕИБ. 

Асен Василев: Необходим е независим състав на регулаторите преди ротацията

„България има много сериозна програма за подобряване на инфраструктурата“, посочи финансовият министър. Той допълни, че се работи усилено с Гърция и Румъния за структуриране на коридора Север – Юг, който започва с магистрала и бързо жп трасе от Александруполис, съответно до Русе и Силистра. Съвместно с гръцките си колеги в момента се изготвя междуправителствена спогодба и се работи по създаване на обща компания. Целта е тя да управлява този значим проект и той да има устойчивост, независимо от потенциални политически турбуленции. Министър Василев отбеляза, че българските институции ще работят с ЕИБ като един от финансиращите партньори. 

Министърът на финансите съобщи още, че в предварителни разговори с президента Калвиньо е обсъдено създаването на централно ниво на фонд за модернизация на автобусите в голяма част от градовете и за замяната им с електробуси, който общините да могат да използват. „Това изисква капиталова инвестиция и мисля, че това е един от големите проекти, който влиза в приоритетите на ЕИБ, и към който може да гледаме в следващата година и половина“, изрази очакванията си той.

През изминалата година, обемът на кредитите за България от Групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), се е увеличил повече от два пъти и възлиза на 1,11 млрд. евро. Очаква се с новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.28 | 22:39

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини