Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната

  • 26 февруари 2024 14:24

  • 422
  • 1
Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната
© bulphoto (архив)

Висока подкрепа за еврото в Хърватия година след влизането на страната в еврозоната. Това констатира управителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич, който е на официално посещение у нас.

Той беше изслушан от депутатите в Комисията по въпросите на Шенген и еврозоната. Вуйчич отчете още стабилни цени на стоките и услугите без рязко повишаване на инфлацията.

"Един от най-трудните критерии за нас при присъединяването ни към еврозоната, както и за България, е свързан с инфлацията и причината е, че се направи оценка за изпълнението на критериите, но точно към този момент започна да расте инфлацията в Европейския съюз, а с това се увеличи и инфлацията в еврозоната", заяви Борис Вуйчич.

Плюсовете за Хърватия след приемането на еврото: доходите скачат, цените - не, а пък лихвите падат

"Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната и моделите и на Европейската комисия, и Европейската централна банка, и нашите вътрешни модели. През 2024 г. този критерий също ще бъде изпълнен и съответно 2025 г. се надявам да станем 21-ата държава в еврозоната", допълни министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

Последвайте канала на

Росица Валентинова
422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.26 | 18:30

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини