Сдружението на общините изпраща турбулентен мандат и очаква с умерен оптимизъм новия

  • 27 февруари 2024 07:56

  • 291
  • 1
Сдружението на общините изпраща турбулентен мандат и очаква с умерен оптимизъм новия
© Novini.bg/ Canva

"Общините изпращат много труден, много динамичен и много турбулентен мандат", заяви пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, което днес и утре ще проведе 37-ото си Общо събрание в София. Това е първото голямо събиране на новите кметове след местните избори.

По думите ѝ през този мандат общините е трябвало да се справят с множество предизвикателства, като някои от тях напълно непознати, като пандемията например.

Започва 37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България

"Изпращаме този мандат с облекчение и удовлетворение, тъй като въпреки всички трудности, въпреки вътрешнополитическата ситуация общините успяха да се справят, успяха да запазят стабилността на местната власт и успяха да осигурят за българските граждани непрекъсваемост на основните услуги, които общините предоставят. Всичко, за което отговарят общините, продължи да функционира въпреки трудностите".

Днес Сдружението на общините ще избере своите нови ръководни органи. Посрещаме новия мандат с надежда и умерен оптимизъм, каза Георгиева в предаването "Преди всички". Тя отбеляза, че тази година в държавния бюджет за първи път общините ще разполагат с огромен по обем инвестиционен ресурс. От наша страна има максимална мобилизация на екипите в администрациите, за да се подготви всичко необходимо като проектна документация и процедури за избор на изпълнители, увери тя.

"Очакваме това да бъде мандат на много големи инвестиции както в базисна инфраструктура, от която се нуждаят всички населени места, така и в човешки капитал, в развитието на хората, в грижата за здравеопазването и социалните услуги".

По думите ѝ вече е започнало подписването на споразуменията за изпълнението на проектите и тяхното финансиране. Общините доказаха, че са най-подготвеният бенефициент на средства, подчерта Силвия Георгиева и уточни:

"Първите общини, които имат избрани изпълнители, вече имат своите споразумения и на практика започват строителния сезон веднага щом климатичните условия го позволят".

Според нея в предстоящия мандат отново ще има много предизвикателства. Членството в еврозоната е едно от тях. Силвия Георгиева отбеляза големия обем технологична работа в тази посока, пренастройването на системите, превалутирането на цените на услугите и таксите, както и информационната кампания.

Друго голямо предизвикателство пред общините са негативните демографски тенденции, които от своя страна водят до бързо обезлюдяване на големи части от страната. В малките общини става все по-трудно да се осигуряват основните услуги, посочи тя.

Силвия Георгиева коментира и реформата в механизма, по който ще се изчислява такса смет. Според нея това е много тежък процес, за който общините се готвят отдавна. Във всяка община се възприемат различни подходи, които да намалят изхвърлянето на отпадъците в общите контейнери, обясни тя. Според новото изчисляване такса смет ще се плаща само за отпадъците в тези контейнери. Разделно събраните отпадъци няма да се облагат с такса, допълни председателят на НСОРБ.

Вече почти 80% от нашите бюджети са от субсидии и трансфери от държавния бюджет, отбеляза още Георгиева и уточни, че финансирането на общините почти изцяло е зависимо от това, което ще му бъде предоставено от правителството. По думите ѝ данъчните закони трябва да бъдат променени така, че общините да получават и част от преките данъци. Засега обаче това са само разговори, посочи тя.

"България единствена не предоставя на общините си част от данъците на гражданите и бизнеса, които се изработват на територията на всяка община. Това трябва да бъде променено".

Георгиева подчерта още, че въпреки различията на общините и независимо от политическата принадлежност на общинските им ръководства, успяват всички да работят заедно и с консенсус да се взимат решенията, както и в единен глас да застават пред централната власт. Тя е убедена, че и сега ще бъде така.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.27 | 09:55

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини