Министърът на културата: Ще има пари за всички

  • 25 февруари 2024 20:41

  • 441
  • 1
Министърът на културата: Ще има пари за всички
© Bulphoto (архив)

„Пари ще има за всички. Вече е готов бюджетът за тази година по пера. Стандартите са готови и трябва да бъдат приети в Министерския съвет. Надявам се, че в края на следващата седмица ще бъдат. На доста места заплатите са повишени, между 20 и 30 процента в сектора „Сценични изкуства“. Това са някъде между 300 и 600 лева и това е радващо“. Това каза министърът на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в в „Защо, господин министър“ по БТВ.

Повече пари ще има и за библиотекарите, и работниците в музеите и читалищата, каза той. Увеличението ще бъде с 18,2%. Заплатите на служителите в Министерството на културата също ще нараснат, като за целта са отделени 1,9 млн. лв.

„Това е началото на растежа на заплатите. При нас заплатите се получават от успеха в работата и това трябва да стане правилно – т.е. там където се работи добре и се управляват добре парите, хората трябва да получават парите си. Смятам, че ако този екип продължи работата си в Министерството на културата могат да се очакват и по-добри резултати“, каза министър Кръстев.

Министър Кръстев: Всички сектори в културата трябва да бъдат обгрижени

По думите му с него не са водени разговори дали остава министър на културата след ротацията.

„Хората, които работят в този кабинет за професионалисти. Подложени са на много сериозен публичен натиск, но са доста стойностни хора, които много добре разбират с какво са се захванали. Аз съм от страната на всички, защото всички тези хора, които определят политическата обстановка ме приеха като консенсусна личност. Имам пристрастия, но нека ги запазя за себе си“, каза той.

Той определи политическия диалог между управляващите напоследък като жалък и каза, че изпитва неудобство от него. 

„Познавам много от хората, които потребяват такива думи. Те са доста интелигентни хора и не мога да си позволя да кажа дали режисьорът е лош или просто нервите не издържат“, допълни Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в.

Нов директор на НГДЕК

По думите му следващата седмица ще бъде конкурсът за нов директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК).

Италианският лицей

Министърът на културата коментира и недоволството срещу директора на Италианския лицей заради уволнени учители и намалени часове по италиански

„Проведох няколко разговора и с двете страни, ескалацията продължава. Сега влиза инспекторатът за пореден път в училището и ще бъдат проверени всички факти. Тогава Министерството на културата ще се произнесе. Ние сме отворени за всички сигнали, стига да бъдат регламентирани както трябва, и правим пълни проверки“, каза той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:44

1
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­и­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини