Кметът на Созопол е срещу перките в морето, изпрати декларация до Министерския съвет

  • 23 февруари 2024 10:52

  • 285
  • 1
Кметът на Созопол е срещу перките в морето, изпрати декларация до Министерския съвет
© Novini.bg/ Canva

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до парламента и Министерския съвет, в която категорично изразява своето несъгласие с идеята за поставяне на ветрогенератори в Черно море.

Против се обявиха рибари, хотелиери и ресторантьори. Очаква се днес те да излязат на протест. 

И Варна подкрепи оттеглянето на законопроекта за перки в морето

"Най-големите ми притеснения са, че процедурата по приемане на закона е много бърза. Без да има необходимото обществено обсъждане, което да разсее страховете на хората и местния бизнес. Всички страхове, ако могат да бъдат разсеяни, да бъдат разсеяни, а не набързичко да се вкара такъв закон", заяви Тихомир Янакиев за Bulgaria ON AIR.

Кметът уточни, че не са против въвеждането на ВЕИ като основни източници на електроенергия в България, но искат гаранции, че зоните за риболов ще бъдат защитени. Притеснява ги височината на перките и не са убедени, че подобен род съоръжения няма да са в ущърб на екологията и риболова в региона.

"Преди приемането на второ четене апелираме за информационна кампания сред местните хора, за да бъдем убедени, че това няма да е в ущърб на нашия поминък. Не знаем къде точно в морето ще бъдат изграждани тези перки и по какъв начин ще бъдат обслужвани. Не знаем как ще бъдат извеждани от експлоатация", обясни Янакиев в "България сутрин".

Местните хора искат да изпратят ясен сигнал до управляващите, че трябва да инициират срещи с всички населени места по Черноморието ни, за да ги убедят в тезата си.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.23 | 12:58

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини