ВМРО: Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен

  • 01 март 2024 11:19

  • 230
  • 1
ВМРО: Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен
© Pixabay

Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е внесен от група народни представители от почти всички парламентарни групи. Oт ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа намират това съглашателство за странно, защото за далеч по-леки въпроси същите спорят и се противопоставят ожесточено. Законопроектът породи остра обществена реакция от различни професионални сфери и обществени слоеве.

Той не получи подкрепа от браншови организации, а при дискусията, проведена в Народното събрание, вносителите буквално избягаха, посочват от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

Както става ясно, основна движеща сила зад законопроекта е едно НПО – „Център за изследване на демокрацията“, което е най-яростният бранител на проекта за закон. Поради какви причини и защо едно НПО, което се занимава със съвсем друг кръг от дейности, изведнъж стана публичен защитник и говорител на идеята за ветропаркове/вятърни електроцентрали в Черно море?

ОТ МРО споделят притесненията от законопроекта на ресторантьорския и хотелиерския бранш, на рибарите и техните сдружения, на еколози, общественици и най-вече на граждани от черноморските общини. Законопроектът говори само и единствено за концесия върху изключителна държавна собственост. И дума не става евентуално държавата чрез НЕК да изгражда такива мощности. Защо? Може би защото законопроектът е писан в частна полза за предварително определен, но все още невидим кръг от частни лица и корпорации, се посочва в съобщение до медиите.

Последвайте канала на

230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:30

1
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­и­ ­­м­­­о­­­м­и­ч­е­­­т­­а­ ­в­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­­а­­т ­-­ X­­­1­­8­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини