Панчугов: Това, което виждаме в този меморандум, е подозрението, че вече ПП-ДБ са надиграни

  • 21 февруари 2024 10:07

  • 1261
  • 0
Панчугов: Това, което виждаме в този меморандум, е подозрението, че вече ПП-ДБ са надиграни
© Булфото (архив)

Меморандумът на ПП-ДБ е опит да се постави следващото управление в ясни рамки. Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов за представения меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността.

Според политолога е трудно да се прецени дали това е добър ход: 

"Предстои да видим тепърва отстъпки вероятно в голяма част от позициите, които бяха заявени в рамките на този меморандум. Интересният процес, който трябва да наблюдаваме оттук нататък, е по кои от тези точки истински ще се разгори разговор и диалог и от кои ще бъде отстъпено в посока на това все пак да имаме управление. Като че ли именно заради това, покрай този меморандум, има усещането, че той по скоро е направен, за да направи възможна тази ротация, а не толкова да се ходи към предсрочни избори".

Борисов: Избори 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази коалиция

За Панчугов е странно, че в документа е отделено много място за назначенията в регулаторите: 

"Интересите, които стоят около назначенията в тези регулатори, не са непременно интересите нито на българското общество, нито съответно на една или друга политическа сила. Това отразява и недоверието, което все още съществува между двете управляващи формации".

Според него този процес не е воден от политическа логика, а от краткосрочно надиграване.

"Това, което ще видим за пореден път около този меморандум, е опит да се заяви по-силната позиция, т.е. да се отговори за собствените избиратели кои са точките на победа. Това, което виждаме в този меморандум, е подозрението, че вече ПП-ДБ са надиграни, според мен. Това е опит да се върне играта обратно в полето на тази политическа формация", коментира Христо Панчугов в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него е странно, че ротацията ще се случва само между двама премиер-министри. Не е ли възможно да видим по-подходящи кандидати, попита той и добави още: "Защо тази ротация ще се случва непременно между външен министър и премиер? Това ли са двамата кандидати, които единствени биха могли да заемат позицията външен министър оттук нататък в кабинета?". 

За него е странно и изискването само със съгласието на Габриел и Денков да бъдат променяни министри. 

"Истинските големите въпроси за конкретните политики, които би следвало да бъдат постигнати, ще паднат заложник на този дебат, който по скоро е насочен към това как да предотвратим другите да ни измамят, отколкото как да постигнем някакво смислено управление. Надявам се да не е това ефектът от меморандума".

Кирил Петков: Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ

Политологът подозира, че текстът ще се промени доста сериозно. Подозирам, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще допише и редактира документа, допълни той. Въпреки това Панчугов не смята, че ротацията е заплашена. Според него избори 2 в 1 не е истинска възможност. 

"Акад. Денков ще подаде оставката си, независимо какво ще се случи около този меморандум и преговорите, които вървят", смята той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини