Министър Атанас Славов се срещна с еврокомисаря Дидие Рейндерс

  • 16 февруари 2024 14:28

  • 156
  • 2
Министър Атанас Славов се срещна с еврокомисаря Дидие Рейндерс
© МП

Министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в запозна еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс с реформата в съдебната система във връзка с препоръките на Европейската комисия в доклада за върховенството на правото. Двамата разговаряха в рамките на двудневното посещение на Дидие Рейндерс в България.

Министър Славов открои направените промени в Конституцията, свързани със съдебната система, които са резултат от дългогодишните препоръки на Венецианската комисия. Акцентирано бе върху новия баланс в състава на Висшия съдебен съвет, предвиждащ мнозинство на съдии, избирани от съдии, което гарантира независимостта им, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Славов и Рейндерс обсъдиха подобряването на ефективността на прокуратурата, като наблегнаха на две основни изисквания - независимост и отчетност.

Министърът на правосъдието разясни основните променени в правомощията на главния прокурор, както и новото съотношение между обществената и професионалната квота във Висшия прокурорски съвет.

Дидие Рейндерс: Има много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България

Двамата бяха единодушни, че следващата огромна крачка в изпълнението на препоръките е реалното прилагане на законовите промени. А първият сериозен тест за ефективността им ще е изборът на членове на новата антикорупционна комисия.

Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в информира еврокомисаря Рейндерс и за предстоящите промени в Наказателния кодекс, свързани с повдигане на обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с войната в Украйна. Славов каза още че, че след разговорите в четвъртък с председателя на Евроюст в Хага, България ще направи необходимите стъпки за присъединяване към Международния център за преследване на престъплението Агресия срещу Украйна (ICPA), както и към Съвместните екипи за разследване (JIT), като активно събират и анализират данните, и осъществяват разследвания за престъпленията по време на войната в Украйна.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
156 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.16 | 20:06

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

2024.05.25 | 10:14

2
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­к­­в­а­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­.­­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини