ПП-ДБ-СС приветства решението на областния управител за комисиите в СОС

  • 15 февруари 2024 15:21

  • 573
  • 2
ПП-ДБ-СС приветства решението на областния управител за комисиите в СОС
© Bulfoto

"Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от 8 февруари като незаконосъобразно е правилно" - така от Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от и Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и коментират решението на областния управител на София относно комисиите в Столичния общински съвет.

По-рано днес областният управител Вяра Тодева върна решенията за назначаване на ръководства на комисиите в местния парламент заради "съществени процедурни нарушения". Комисиите бяха избрани миналия четвъртък след като общинският съветник Карлос Контрера от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа представи доклад с предложения за разпределение на комисиите. Това се случи непосредствено след избора на председател на СОС - Цветомир Петров.

ПП-ДБ-СС останаха недоволни от разпределението на комисиите, тъй като получиха само една - тази по международно сътрудничество и европейски програми. Те заявяват, че проведеното извънредно заседание е било незаконосъобразно.

"Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание” - казва Борис БоневБорис БоневБорис Бонев е български политик, икономист и общественик. Един от основателите на „Спаси, председател на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

Областният управител на София върна решението за разпределението на комисиите в СОС

От групата поясняват, че за всички решения, различни от избор на председател и заместниците му в СОС, се провеждат редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се проведе и извънредно заседание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с мотивирано искане, като се предложи конкретен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за извънредни заседания на СОС се извършва с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на заседанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците трябва да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди заседанието.

Общинските съветници допълват, че доколкото заседанието се води извънредно, неправомерно е било и позоваването на чл. 64, ал. 3, на база на който "съветниците от новото мнозинство" са гласували да има среднощно заседание, предаде БНТ.

"Разбира се, че Областният управител ще изпълни своите задължения и ще върне решението. Никой не е над закона. Новото опозиционно мнозинство показа как работи - без принципи и без морал. Наш основен приоритет е работата за София по същество да започне, затова ще настояваме действията на Съвета да бъдат прозрачни и законни", заключава Димитър Шалъфов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.15 | 17:24

2
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone

2024.02.15 | 15:59

1
Ма то София е без кмет,дефакто за три месеца не е направено нищичко…!!!!

Добави коментар

Водещи новини