Законопроект на ПП-ДБ предвижда въвеждане на мерки за превенция на дезинформацията

  • 12 февруари 2024 15:25

  • 404
  • 6
Законопроект на ПП-ДБ предвижда въвеждане на мерки за превенция на дезинформацията
© Pixabay

Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда подготвен от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

С него се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията.

В допълнение на общите правомощия, проектът предлага решения на няколко групи проблеми: координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. “тролски ферми”); монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами); разпространението на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица; някои пропуснати ползи от местните доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи. 

МС: С бомбастични твърдения като "флашките липсват" политици извън властта атакуват демократичните процеси у нас

Със законопроекта се предлагат редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след внимателно обследване на хармонизираното европейско право, практиките в други държави членки и съдебната практика, предлага уредба, която да има максимална вероятност да бъде устойчива при последваща съдебна практика.

Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни. Можете да изпращате вашите становища на: bozhidar.bozhanov@parliament.bg 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
404 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Вили

2024.02.20 | 00:14

6
Няма по-голени дезинформатори от Ицо Иванов и Мирчев
Тошо

2024.02.20 | 00:13

5
Като за начало може да спрат ДБ да говорят глупости
Красимира

2024.02.18 | 11:35

4
Иванов и цялата му партия са на хранилка при американците от години. Същото важи и за основният им спонсор Иво Прокопиев. Колко милиона усвоиха по разните им там грантови схеми. Сега се чудите, защо искат да ни наложат на всички техните интереси и да ни вкарат във война, която американците искат да водят, не ние.
Петър

2024.02.13 | 21:46

3
Значи този закон ще засегне тях и медиите около тях най-много

2024.02.12 | 20:05

2
Иcкaте ли луд ce.кc за 2-3 часа, силни epekции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ce.кc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.12 | 15:39

1
в смисъл, че всичко извън коловоза и рамката на посолството, ще е дезинформация и фейк!

Добави коментар

Водещи новини