Преструктурират климатичната дирекция в МОСВ

  • 09 февруари 2024 17:00

  • 258
  • 3
Преструктурират климатичната дирекция в МОСВ
© МОСВ

Дирекция "Политики по изменение на климата" (ПИК) в Министерството на околната среда и водите е трансформирана в Главна дирекция.

Структурната промяна цели политиката за ограничаване и адаптация към изменението на климата да стане широка национална политика, за да може страната да се справи с климатичните предизвикателства.

Екоминистърът Юлиян Попов заяви, че с трансформацията дирекция ПИК увеличава своите щатни бройки и поема към нови предизвикателства, свързани с работа на местно ниво, с по-усилена координация с национални институции и с цел по-добро интегриране на климатичните приоритети в секторните политики.

Дирекцията разширява функциите си и създава три териториални звена - Югоизточен регион (Стара Загора), Южен централен регион (Пловдив) и Северен централен регион (Габрово). По този начин МОСВ ще разшири възможностите си да оказва подкрепа на местните власти за подобряване на стратегическото планиране на местно ниво за ограничаване на изменението на климата и адаптация към климатичните промени.

2024 година започва с нови климатични рекорди

За интегриране на климатични приоритети в секторните политики се създава отдел "Координация на климатични политики". Неговите основни функции ще са свързани с координация между институциите за съобразяване с климатичните рискове при изпълнение на политики и проекти във всички области на стопанския и обществения живот.

Дирекцията ще има и задачата да засили сътрудничеството с научните среди и университетите в страната, особено с НИМХ, където има значим капацитет и потенциал за привличане на млади учени. В рамките на този процес България се кандидатира за домакинството на 61-вата сесия на IPCC, която ще се проведе през юли, предава news.bg.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
258 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:40

3
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­и­ ­­м­­­о­м­и­ч­­е­­­т­­а­ ­­­в­­и­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­8­­­.­­F­U­N

2024.02.09 | 20:48

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.09 | 17:30

1
Няма нужда

Добави коментар

Водещи новини