Социалната комисия прие на първо четене репресираните да могат да купуват до три години недостигащ осигурителен стаж

  • 07 февруари 2024 17:34

  • 800
  • 2
Социалната комисия прие на първо четене репресираните да могат да купуват до три години недостигащ осигурителен стаж
© Pixabay

С 12 гласа „за“, три „против“ и един „въздържал се“ Комисията по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесен от Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

С проекта се дава възможност репресираните хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да придобият срещу заплащане до три години недостигащ осигурителен стаж. 

Идея: Репресираните навремето да могат да си купят до три години осигурителен стаж

„По отношение на лицата, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска рехабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж“, се казва в мотивите. Предложеният законопроект предвижда увеличение на новоотпуснатите пенсии средногодишно с 200 души. От Министерството на труда и социалната политика отбелязаха забележки към законопроекта.

На първо четене бе приет и законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, внесен от Атанас Атанасов („Продължаваме Промяната - Демократична България“) и група народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС. Цели се намаляване на административната тежест чрез единен електронен централен регистър, който да обедини в един съществуващите към момента три регистъра, свързани с издаваните удостоверения за регистрация на посредническа дейност и на предприятия, осигуряващи временна работа, пише в мотивите на законопроекта. В комисията бе посочено, че социалното министерство подкрепя предложението. Законопроектът бе приет с 14 гласа „за“, два „въздържал се“, без „против“, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
800 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.08 | 00:00

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.02.07 | 17:48

1
Да купуват? Биволицата кyPнела и червените милионери да им ги плащат. Съсипали са животите на хората и сега им разрешават да си купуват откраднатото им време. Ще има видов ден.

Добави коментар

Водещи новини