Комисията по икономическа политика прие на първо четене забраната на химическото оръжие

  • 31 януари 2024 17:39

  • 689
  • 2
Комисията по икономическа политика прие на първо четене забраната на химическото оръжие
© Bulphoto (архив)

Комисията по икономическа политика и иновации прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, внесен от Министерския съвет на 13 октомври 2023 г. 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова посочи при представянето на законопроекта, че той урежда забрана за разработване, производство, натрупване и употреба на химическо оръжие и условията и реда за извършване на дейности с токсичните химически вещества и техните прекурсори, които са предмет на международен контрол в съответствие с Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване.

Законопроектът съдържа две изменения, с едното се добавят две групи вещества в Приложение 1 на закона, които могат да бъдат използвани директно като химически оръжия или за тяхното производство и се използват за метод за водене на война. На територията на страната ни не се извършват дейности с вещества от посоченото приложение за цели, забранени от конвенцията, отбеляза Щонова.

Министър Стойчева: Бизнесът е с голям интерес към двете отворени за кандидатстване процедури за иновации

С другото изменение се създава публичен регистър на лицата, осъществяващи дейности в приложното поле на закона за забрана на химическото оръжие (ЗЗХО) при спазване изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол. Регистърът, който се поддържа към настоящия момент по наредбата за прилагане на ЗЗХО, не е публичен.

Щонова посочи, че приемането на измененията е заради необходимостта да бъдат предвидени административно наказателни разпоредби, които да бъдат приложени в случай на нарушения.

Икономическата комисия одобри и законопроект за ратифициране на Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и неговите държави членки, и Сингапур, подписано на 19 октомври 2018 г. в Брюксел, внесен от Министерски съвет на 3 август 2023 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.31 | 20:52

2
SKORO TRAMP KATO STANE PREZIDENT NA AMERIKA VSI4KI POLITICI OT BG MAGNITSKI 6TE BADAT PRATENI PRI PUTIN VAV RUSIA SAS KEF 6TE 4AKAME TRAMP DA STANE PREZIDENT

2024.01.31 | 18:05

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини