Липса на кворум провали заседанието на комисията за службите

  • 25 януари 2024 17:25

  • 853
  • 3
Липса на кворум провали заседанието на комисията за службите
© Novini.bg

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения не успя да събере кворум на днешното си заседание. На заседанието присъстваха трима членове на комисията.

„По политически причини не събрахме кворум“, заяви на заседанието председателят на комисията Николай Дренчев от парламентарната група на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

Комисията за контрол над службите за сигурност вече няма да е с ротационен председател, реши вчера парламентът. Решението предстои да влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Вчера чухме, че комисията не се събира в срок, не вършела работа. Виждаме днес кой присъства и кой не, каза Ивайло Вълчев от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“. На заседанието присъства и Ивайло Чорбов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, предаде БТА.

Според настоящите правила комисията се формира на паритетен принцип и се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи. Именно заради ротацията от началото на тази сесия за неин председател беше избран Николай Дренчев от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

По настоящата уредба за начина на сформиране и избиране на ръководство на комисията, а именно численост на паритетен принцип и редуване на председателството от парламентарните групи, прави комисията неефективна и неработеща, посочват в мотивите си вносителите на предложението, което прие парламентът вчера. 

Парламентът отне от "Възраждане" ръководството на комисията за службите

Според вносителите комисията не провежда редовно своите заседания, не разглежда и не внася доклади по отчети и законопроекти, а много често е умишлено бойкотирана от определени парламентарни групи с цел невъзможност да се събере кворум и да се състои заседание по важни и актуални теми. Ротацията на председателството води до честа смяна на приоритетите на комисията и поредността на разглежданите проекти за нормативни актове и изслушвания на определени структури от службите за сигурност.

В края на миналата седмица председателят на ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на заяви, че е застрашена националната сигурност. Пеевски определи като „скандал“ това, че начело на комисията застава депутат от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“. Тогава той каза, че ще изготвят поправка в правилника на Народното събрание председателството на тази комисия да не бъде на ротационен принцип. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
853 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.25 | 18:34

3
Не може Пеевски да променя правилата на Парламента! Тези от сглобката съвсем изтрещяха и тръгнаха съвсем през просото.Може да не им харесва Въраждане, но за нея са гласували толкова хора и са длъжни от Сгробката ДА ГИ УВАЖАВАТ!
ГЯУРИ

2024.01.25 | 17:57

2
МАЙКАТА ШЕ ВИ ЕВА!
КО ПЕЛЕТА СЕЛСКИ ОТ К У Р ВИ

2024.01.25 | 17:56

1
КОЛКО ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ С ВИНИ СЕ ГОЯТ У ДА НС?

Добави коментар

Водещи новини