Полигони за безопасно шофиране да станат част от обучението на водачите, предлага Гвоздейков

  • 16 януари 2024 11:23

  • 1915
  • 4
Полигони за безопасно шофиране да станат част от обучението на водачите, предлага Гвоздейков
© Булфото, архив

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Започваме проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.

"Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента", посочи Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

Той обясни, че държавата разполага със свои терени където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност. "Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача", обясни министър Гвоздейков.

По думите му дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола.

"Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА „Автомобилна администрация“ при проверки в различни автошколи", подчерта Гвоздейков, цитиран от БНТ. 

"Голяма победа в битката с пътния травматизъм": 6 автоматизирани системи ще правят анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност. Те настояха за осигуряване на поне един експерт по пътна безопасност във всеки областен град, защото към момента липсата на такива специалисти изключително много забавя хода на делата. Друго искане, което беше поставено по време на срещата е да бъде въведено постепенно увеличаване на привилегиите за шофиране, докато водачите придобиват опит.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1915 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.16 | 15:39

4
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex
Прав си за днешните...

2024.01.16 | 12:36

3
Загубено арогантно и безотговорно поколение на клюкарниците-" социалните медии" , без всякакъв усет за реалност!
КАНАДА

2024.01.16 | 12:33

2
ИМА ОТДЕЛНА КАТЕГОРИЯ УЧИЛИЩЕН ШОФЬОР НЕМА НУЖДА ДА ОТКРИВАТЕ ТОПЛАТА ВОДА! :)
Хм...

2024.01.16 | 11:56

1
Нищо ново....Само добре забравеното старо....Полигоните бяха задължителния първи етап по времето когато моето поколение усвоявяше автомобила. Часовете там бяха първата трета от обучението на водачите , а за купуване на книжки никой не си и помисляше. Беше въпрос на чест да преминеш успешно обучението и награда да получиш свидетелството за водач.... Вече 50 години съм шофьор, 20 от тях професионален , и до ден днешен без ПТП....Днешното , интернет , поколение се избива по пътищата може би именно поради свръх информиравостта си и нереалната си преценка на настоящето !!!

Добави коментар

Водещи новини