Радев от Косово: Разчитайте на последователната ни подкрепа в усилията ви за изграждане като модерна, демократична държава

  • 22 декември 2023 19:22

  • 1163
  • 10
Радев от Косово: Разчитайте на последователната ни подкрепа в усилията ви за изграждане като модерна, демократична държава
© Прессекретариат на държавния глава
Слушай новината Слушай новината

България работи за последващо задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество с Косово. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който днес и утре е на официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на беше посрещнат от своята косовска колега с официална церемония, двамата президенти разговаряха „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между косовската и българската делегации. Държавните глави на България и Косово засадиха дърво в знак на приятелството между двете държави и отдадоха почит пред Паметника на безследно изчезналите.

По време на съвместната пресконференция президентът Радев подчерта интензивния диалог и приятелските отношения между София и Прищина, които са солидна основа за набелязване на конкретни стъпки за задълбочаване на взаимодействието в редица сфери от взаимен интерес. Налице е положителна тенденция в търговския стокообмен между двете страни, но все още има значителен потенциал, който остава неизползван. Затова е важно да се работи за актуализация на вече сключените споразумения, както и за разширяване на правната основа на двустранното сътрудничество. 

Транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона са от ключово значение за насърчаването на партньорството във всички други сфери, посочи още президентът и подчерта стратегическото значение на Коридор №8 за целия регион. Като особено перспективни области от взаимен интерес Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои енергетиката, инвестициите, селското стопанство, образованието, науката, високите технологии, културата и туризма. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза откриването на Косовско-българската търговска камара в София през септември тази година като важна стъпка за насърчаване на инвестициите, на търговските връзки и развитието на икономическото сътрудничество. Вярвам, че тя ще допринесе и за предоставянето на повече информация относно възможностите на двете държавите, така че да можем не само да търгуваме, но и да разработваме и произвеждаме заедно и да се явяваме на трети пазари, допълни той.

Вьоса Османи: България допринася във всеки етап от създаването на Косово и запазването на мира

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни, че България е сред първите държави, които през 2008 г. признаха независимостта на Косово. „Може да разчитате на нашата последователна подкрепа в усилията ви за изграждане на Косово като модерна, демократична държава със силни институции“, посочи президентът.

България е един от основните двигатели за ускорената интеграция на всички страни от Западните Балкани в ЕС, посочи още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и приветства усилията, които полага Косово по европейски си път. „България ще продължи да настоява пред европейските институции всички постигнати успехи да бъдат отчетени и в този сложен геополитически контекст, когато говорим за ускорена интеграция, не можем да си позволим да оставим Косово на заден план“, каза още той.

Постигането на всеобхватно и правнообвързващо споразумение за  неутрализиране на напрежението между Белград и Прищина е от ключово значение за сигурността, стабилността и просперитета на нашия регион, подчерта в отговор на журналистически въпрос Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той посоче още, че диалогът е единственият начин за решаване на проблемите и за гарантирането на устойчиво бъдеще на Балканите.

Президентът Радев разговаря на четири очи с Вьоса Османи в Прищина

Българският държавен глава изказа благодарност на косовския президент за това, че по време на нейното посещение в София тя връчи почетен медал на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). „България ще остане истински ангажирана със сигурността и стабилността на Косово, защото тази стабилност и сигурност са ключово важни за бъдещето не само на Балканския регион, а и на целия Европейски съюз“, каза още президентът.

Географската близост между София и Прищина напомня и за силните исторически и културни връзки между нашите страни, отбеляза президентът и подчерта, че за тях голям принос има и местната българската общност в Косово. Той изрази увереност, че България и Косово ще продължат да работят така, че да има законови и практически стъпки българската общност свободно да изучава своя роден език, до изразява своята идентичност, да съхранява и развива своите културни традиции. Това ще създаде и още по-голям стимул за задълбочаване на двустранните отношения. Румен Радев благодари на косовката си колега за поетия личен ангажимент, че предстоящото преброяване на населението в Косово ще бъде прозрачно, обективно и базирано на най-високите международни стандарти, така че в бъдеще  българската общност в Косово да има възможността да бъде призната за  национално малцинство.

В изказването си косовският държавен глава Вьоса Османи-Садриу изрази признателността си за неотклонната българска подкрепа за европейския път на Косово, за утвърждаване на мира и стабилността в региона и приобщаването на Косово към международните организации. За нас отношенията с България винаги са били важни, подчерта косовският президент и изрази увереност, че с общи усилия ще бъдат използвани всички възможности за задълбочаване на двустранното партньорството.

В първия ден от официалното си посещение българският държавен глава проведе среща с министър-председателя на Косово Албин Курти, по време на която бяха отбелязани перспективите за развитие на икономическото и инвестиционното сътрудничество и търговските връзки между двете държави. Албин Курти подчерта необходимостта от провеждане на съвместен бизнес форум, на който да бъдат набелязани конкретен проекти от взаимен интерес и изрази готовност лично да участва в него. Обща бе позицията, че европейската перспектива за Западните Балкани е решаващ фактор за укрепване на сигурността и стабилността и за развитието на региона. Президентът разговаря и с кмета на община Прищина Препарим Рама. На тържествена церемония Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на получи „Ключа на града“.

Утре българският президент ще се срещне с контингента ни в състава на Международните сили за сигурност KFOR и ще разговаря с командира на КФОР – генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в Призрен Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще се срещне с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1163 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
банкиански Търсени ешнуси

2023.12.22 | 19:45

1
пълен по миар КлоУн

2023.12.23 | 08:22

10
свиня ушата
С

2023.12.23 | 02:08

9
ъскащ кротал връткаш коремни

2023.12.23 | 01:15

8
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.23 | 00:17

7
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

2023.12.22 | 22:15

6
Историческа справедливост. Сърбите откъснах Македония от нас, те им Косово!

2023.12.22 | 21:50

5
Да дарим Ф16 на Косово, да се бранят от сърбарите. Слава Косово!

2023.12.22 | 20:42

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
банкиански Търсени ешнуси

2023.12.22 | 20:41

3
Украински военни унищожиха руски дрон ZALA с директен удар от HIMARS КолИо КитаЙчИто е мазенРусеснки м аа,н..гал. П.р..и.м.а..т . крадец , лъжец и лъже патриот като КопеЙката и сдалиа багажа. СЛАВУЦ.. МъжкаЬ П..р..о..с..т..и..т..у..т..к.. а-ДоносникЬ с ХалкаЬ подЬ 10 сантиметраЬ ФИ няма шанс да пробие в Т(Р)АНСЬ . Кандидат П..а..ч..а..в.р..и..т..е в Т(Р)АНС преминават през Комисия по А..н.а..л..н.а Инспекция като Донаборниците: "Задни Бузи за Проверка Молим.Пачаврите-Доносници от СтанишевскияЬ Г..е..й Б..а.р.д..а.к Т(Р)АНСЬ , филиалЬ наЬ КГБЬ се разделят на ТРИ категории: 1. ЩатнаЬ П..а..ч..а..в.р..а --АгентЬ , доказана П..а..ч..а.в..р..а -на заплатаЬ. 2. Нещатна П..а..ч..а..в..р.. а--СътрудникЬ , недоказанаЬ все ощеЬ П..а..ч..а..в..р..а.. Ь- наЬ ХонорарЬ. Улична П..а..ч..а..в.р.а -- МУТРАЬ , получаваЬ колкотоЬ сиЬ заработиЬ сЬ РекетЬ , ОтвличанияЬ и УбийстваЬ на Българи. Тази позиция се открива специално за К..о..п.е..л.е..т..а..т.а -Престъпници от БОП(Ь) като Руската М..а.с..т.и..я .Ь ГроздановЬ завършилаЬ РабФакЬ вЬ МоскваЬ , арестуванаЬ за рекетЬ с дваЬ килограмаЬ КОКАИНЬ и АйдуцитеЬ муЬ от БОП(Ь) ПазарджикЬ . Ш..В..Е..С..Т..Е..Р..И..Т..Е от С..е..р.Г.е.й.Ь Б..а..р..д..а..к..а Т(Р)АНСЬ трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !! ПазарджишкотоЬ МилиционерскоЬ Г..о..в..е..д..о е доказаноЬ най- т.. ъ..п..о..т..о Г..о..в..е..д..о развъждано в З..а..д..у..н..а..й..с..к..и..я к..е..н.е..ф.Ь създаден преди 137Ь годиниЬ от РускиЬ д..е..г..е..н..е..р..а..т...и за 32 тона злато. М..Ъ..Р..Ш..А, И..З..Р..О..Д, И. З.М .Е..Т , У.Т.А..Й..К..А , Б..О..К..Л..У..К , Г..А..Д, С.У..Р.О.Г.А.Т . , Д..Е..Г..Е..Н..Е..Р..А..Т , П..О..Д.. Ч.О.В.Е..К.Ь , С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИЬ МИЛИЦИОНЕРЬ . ДА СЕ ЗНАЕ ! Кой му Скъсат Х..А..Л..К..А..Т..А го Вербуват за К..У..Р..В..А -ДОНОСНИКЬ вЬ Т(Р)АНСЬ , катоЬ ЦветлинЬ ЙовчевЬ ! Кой му е Тесен Г..Ъ..З..А , ноЬ муЬ еЬ ШирокаЬ УСТАТАЬ го Взимат за К..О.П.Е.Л..Е -М..И..Н..Е..Т..Ч..И..Я в ГДБОП(Ь) да Л..а..п..а П.И..Ш..К.И..Т..Е на Наркодиълърите като на БАГАТА Баща му ! К..У..Р..В..И..Т..Е и П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И..Т..Е от Филиала на КГБЬ в З..а..д..у..н..а..й..с..к..и..я К..е..н..е..ф Т(Р)АНС се Набират и Назначават от Мъжката П...р..о..с..т..и..т..у..т..к.. а. ВеликовЬ по известна като АгентЬ КирязовЬ от ДС(Ь) ! ПазарджишкатаЬ М..ъ..ж..к..а К..У..Р..В..А . Ь ВеликовЬ -М..а..н..г..а..с..а..р..я..н е ГАРАНТЬ за КачествотоЬ наЬ МатериалаЬ вЬ Т(Р)АНСЬ !

2023.12.22 | 19:50

2
Ушавия педал да не говори много много защото е слуга на Путлер

Добави коментар

Водещи новини