Ренета Инджова за промените в Конституцията: Унищожава се институционалната структура на страната

  • 20 декември 2023 15:22

  • 967
  • 4
Ренета Инджова за промените в Конституцията: Унищожава се институционалната структура на страната
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Тези хора унищожават институционалната структура на страната. Така Ренета Инджов, бивш служебен премиер, коментира приетите днес промени в Конституцията.

"Кое наложи да се променя Конституцията? Липсата на законност или необходимостта да сложим нашите хора както в правителствата, така и в регулаторните органи". Инджова смята, че няма връзка между основния закон и публичното мнение за него. Тя коментира иронично промяната, даваща възможност на лица с двойно гражданство да бъда депутати или министри.

Ренета Инджова: Сега е вакханалия, която е съзнателно постигната

"Трябва да е множествено гражданство. 18 месеца за уседналост – един човешки живот знаете ли колко пъти по 18 месеца има? Това е едно голямо ограничение. То ще оправдае и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически за конституционното нарушение, което е извършил. Конституционният съд даде правилно определение, че е извършено нарушение, но никой от органите не санкционира това. Следователно имаме суспендиране на Конституцията, откакто Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически е тук. Това означа също, че Конституционният съд е олекнал в прерогативите и функциите си".

Ренета Инджова запита защо Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския няма притеснения, че промените може да паднат в Конституционния съд.

"Това означава, че хората, които ще попълнят квотата в Конституционния съд през януари, вероятно вече са уговорени с какво поведение да бъдат. У нас съществува лична уния на всичките власти. Каквито и поправки да правим в Конституцията, те по никакъв начин не я разрушават". Тя допусна, че има опасност след всеки избор да се гласува промяна в основния закон.

"Тези хора в сглобката са обединени единствено от целта "Конституция“. А тя е достатъчно абстрактна и неангажираща личните интереси. Ще трябва да бъде задвижвана всеки път, когато се конституира власт". Инджова повдигна и въпроса дали има конфликт на интереси между тези, които ще стават служебни премиери, с досегашните им функции. "Става въпрос за коренно противоположен статус в държавната власт".

Тя анализира намаляването на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и разделянето на ВСС. "Заради едни две години е цялата работа и разлика в един от съветите. Разделянето на органи в правомощията на едно обикновено НС ли е?!" Тя обясни още, че разделянето по никакъв начин не променя ролята и значението им в системата на съдебната власт. В една Конституция трябва да са отразени националните идеали, смята още Инджова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
967 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Надали

2023.12.21 | 07:21

4
има по-проста жена случайно попаднала в политиката от тази ?

2023.12.20 | 20:14

3
Ела другарю Путин и ни освободи от народните предатели! Лъжа кражба и фашизъм трови вече 34 години народът ни. Ела другарю Путин, ще те посрещнем с хляб и сол като освободител!

2023.12.20 | 15:55

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
МРЪСНИЯ ТУРСКИ КЕ НЕФ

2023.12.20 | 15:37

1
ЛИ Е СТРАНАТА? :)

Добави коментар

Водещи новини