Експерт: Няма да мине конституционната промяна за двойното гражданство на политиците

  • 19 декември 2023 09:44

  • 958
  • 2
Експерт: Няма да мине конституционната промяна за двойното гражданство на политиците
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Няма да мине промяната в Конституцията, която разрешава хора с двойно гражданство да стават депутати и министри. Това прогнозира пред БНР Стефан Манов от Франция.

"Знак за това е гузността, с която вносителите защитават или по скоро не защитават своя текст", подчерта той.

Комисията по конституционни въпроси продължава дебатите си

"Няма върволица от кандидат-депутати с двойно гражданство, която да седи на ГКПП, да чака да падне Шенген и да залее Народното събрание с чужди интереси. Нелоялността към една държава може да бъде проявена и само с едно гражданство", коментира Манов в интервю за предаването "Преди всички".По думите му към темата за двойното гражданство на политиците винаги се подхожда с плахост, а по-често и с истински страх. Според него обаче това е "химерен елемент". 

"Започват веднага да бъдат изтъквани аргументи за национална сигурност, за лоялност, за конфликт на интереси. Излизат с доста конституционно обосновани съображения. Но котката в чувала, както Радомир Чолаков нарече българските грждани, живеещи извън страната и евентуално имащи друго гражданство, всъщност не е някаква екзотика". 

Според него това е една ограничителна мярка, която Конституцията залага. 

"Когато се ограничава едно фундаментално избирателно право - да бъдеш избиран, трябва да има сериозен аргумент от една страна. От друга - трябва да видим как решава този въпрос другите държави, как в европейски план този род въпроси са намирали решение във времето".

По думите му България е единствената държава-членка на Съвета на Европа, която да не ограничава двойното гражданство, но същевременно да препятства хората с такова да се кандидатират за народни представители или министри. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.19 | 10:37

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.19 | 10:10

1
ЩЕ МИНЕ

Добави коментар

Водещи новини