Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) коментира политическите последици от демонтажа на Паметника на Съветската армия

  • 14 декември 2023 09:34

  • 1282
  • 13
Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) коментира политическите последици от демонтажа на Паметника на Съветската армия
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Това е пета бюджетна процедура. Пети бюджет на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и за пръв път имаме възможност да го приемем на време от 2020 г. Виждаме, че лека-полека процесите в държавата се стабилизират. Институциите започват да работят в един предвидим ритъм. Няма да поставим в риск финансите на общините. Така, че се надявам да успеем преди Коледа да приемем бюджета.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

Това заяви Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" по темата за държавния бюджет за следващата година.

„Критиките към Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и бюджета от няколко години ги слушаме и виждаме, че и икономически ръст и инфлацията и приходите в бюджета ги познаваме много добре. И успяваме да ги изпълним”, поясни той.

Депутатът подчерта, че за пръв път от 20 години насам имаме повече приходи, отколкото разходи. „Предвидили сме 2,5% дефицит и ноември месец сме на 0,6%. Въпреки големите традиционни разходи за декември месец, смятаме, че ще успеем да покрием и приходи и разходите и да влезем в рамките на бюджетен дефицит”, каза още Арабаджиев.

По думите му за следващата година са предвидени 1,5 млрд. лв. за петте автомагистрали, които се строят паралелно в момента в държавата. И още - над 450 млн. лв. за нови жп линии, които се реконструират. „Имаме за нови влакове, хеликоптерите за бърза помощ пристигат януари месец, имаме над 1 млрд. лв. инвестиции в общините”, допълни депутатът.

Кирил Петков не вижда бъдещето на парламента, ако не се приеме новата Конституция

Относно отказът да се промени ДДС-то на ресторантьорите Арабаджиев коментира, че от ПП-ДБ са посочили в залата, че биха приели увеличението само срещу мерки за изсветляване. „Такива почти не се приеха. И ние искахме процента да се върне на 20, за да е равнопоставен всеки един сектор в държавата”, каза той.

„По отношение на касовата бележка, говорихме с юристите, че това е най-издържания термин да се задържи плащането. Това не е насочено само към ресторантьорите, това е изобщо за всяка една доставка или услуга, която имаме от икономическия оборот. Получателят на услугата може да задържи плащането, докато не получи съответния документ”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

Арабаджиев коментира и политическите последици от демонтажа на Паметника на Съветската армия.

„Имаме легитимни решения на български институции.  Имаме опасен паметник, който е свален за демонтаж и ще бъде реставриран. Не смятам, че ще има някакви последствия. Има ангажимент на СОС още от март месец за премахването му”, обясни той.  Той изрази мнение, че не смята казусът да се подлага на референдум.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1282 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Емо

2023.12.15 | 22:41

13
Бюджетът им е под всякаква критика
Ива

2023.12.15 | 22:40

12
ПП и ДБ следват заръките на посолството да разделят и да владеят
Ива

2023.12.15 | 22:39

11
ПП и ДБ следват заръките на посолството да разделят и да владеят
Снежко Снежев

2023.12.14 | 15:37

10
Ей, ПлашиПутарнико... скоро и теб ще демонтираме, помияр мръсен!
Секирата

2023.12.14 | 15:14

9
Всички до един са измекяри демократични
ЧОЧО

2023.12.14 | 11:52

8
Порденият гоУем разбирач
Преслав

2023.12.14 | 11:12

7
Тия па използват всяко нещо да се правят на интересни и да изпъкват...

2023.12.14 | 10:58

6
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Новини бг

2023.12.14 | 10:32

5
ВСИЧКИ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИ СА НА ЕДИН И СЪЩИ ШИЗОФРЕНИК- ОСЪЖДАН ....МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА...

2023.12.14 | 10:21

4
Основната символика на Паметника на Съветската армия е антифашистка - така се преживява от по-голямата част от тези, които разпознават този символ. Този антифашистки елемент пречеше на една определена група хора в България. Първо се събраха антифашисткият елемент на този паметник и съветският елемент. В същото време съветската част от символиката възбужда пък друга група. И покрай войната в Украйна тази група се свръхвъзбуди. Исторически антифашисткото и съветското са свързани и няма как да ги разделим. Така тези две малцинства - антиантифашисткото и антируското, някак си намериха своя исторически момент. Много често нещата, които се случват в социалния и политическия свят, не са по план, а по силата на съвпадение на обстоятелства. Не бива да забравяме обаче, че този паметник е и произведение на изкуството. Едното малцинство ще иска на негово място паметник на прабългарски хан примерно. А другото малцинство може да поиска да е скейт парк. А освен това може да направи реверанс и да поиска, съвсем основателно, до скейт парка да остане някой от орнаментите, направен от две скулпторки лесбийки. Даже бих казал, че ако се задълбочим в символиката и в битката на интерпретациите на символите, демонтирането на Паметника на Съветската армия е посегателство върху правото на сексуални малцинства да се изявяват като мейнстрийм артисти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини