Проф. Пламен Киров: Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията

  • 12 декември 2023 09:50

  • 717
  • 2
Проф. Пламен Киров: Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията, който беше гласуван на първо четене. Надявам се с общи усилия да бъдат изяснени, ако не ще се наложи Конституционният съд да ги изяснява. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право.

Той вижда няколко основни проблеми в гласуваните промени. Дали се нарушава конституционният принцип за единство на съдебната власт, попита той и обясни:

“Защото имаме едно триединство от съд, прокуратура и следствие в рамките на съдебната власт и единен орган на администрация на съдебната власт в лицето на ВСС. Сега се появяват два самостоятелни съвета - ВСС и един низш прокурорски съвет. Освен това се появява един самостоятелен орган - инспекторат, който досега беше помощен орган на ВСС, а сега е самостоятелен играч на полето на съдебната система.”

Според него, това “разграничаване на съветите, преграждането на дейността, особено на кадровата функция на съдебната власт, между съд, прокуратура и следствие и създаването на “Франкенщайн” на съдебната власт в лицето на инспектората” може да “влезе в напрежение с решение №3 от 2003 година за формата на държавно управление”:

Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Машинното гласуване в неделя зависи от Министерството на е-управлението

“Тоест дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени или за това е необходимо свикването на Велико Народно събрание. Това е първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционен съд.”

Последвайте канала на

Росица Валентинова
717 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.12 | 13:33

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.12 | 10:05

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини