Весела Чернева: Не е редно Австрия да ни поставя нови условия за Шенген

  • 11 декември 2023 18:28

  • 1236
  • 6
Весела Чернева: Не е редно Австрия да ни поставя нови условия за Шенген
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Германия ситуацията също е кризисна. Има проблем с бюджета и какво бъдеще чака управляващата коалиция. Всичко това директно рефлектира върху общия бюджет на ЕС. Това е и причината темата за България в Шенген да не намира голям отзвук в Берлин. 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, която коментира евентуалното ни приемане в шенгенското пространство само по въздух. 

"Повече от половината път с приемането ни в Шенген е извървян. За мен това е успех, 2/3 от пътя е преминат. Не е редно Австрия да ни поставя нови условия. Това беше заявено и от ЕК. Самата Фон дер Лайен заяви, че ще се опита да убеди австрийските власти, че това е неправилно решение. България трябва да приеме тази отстъпка от Австрия, но в никакъв случй не трябва да се откаже от пълното ни приемане в Шенген, като това може да стане до средата на другата година. Този въпрос обаче няма да се реши на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 14 и 15 декември, защото темата не е в дневния ред. Въпросът може да се реши в кулоарите на Съвета и премиерът Денков може да разчита на широка подкрепа", прогнозира тя.  

Австрия постави 4 условия пред България, за да я допусне в Шенген, но само по въздух

"Този Европейски съвет ще е инфарктен. Очаква се силно противопоставяне на 26 от държавите членски в ЕС срещу унгарския премиер Виктор Орба. България трябва да вземе дейно участие в тези разговори и в същото време да се опита да получи максимално широка подкрепа за пълното ни приемане в Шенген", добави Весела Чернева. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1236 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Стоян

2023.12.12 | 08:10

6
Боли ме газо ьа Шенген.Може ли с българска МРЗ да живея и пътувам в Шенген - НЕ ! Да го дуате фашисти !
В

2023.12.11 | 22:50

5
иктор Обран е едно лайно, което трябва със силен шут да бъде изхвърлен от ЕС

2023.12.11 | 22:35

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Taзи e egин

2023.12.11 | 20:26

3
Copocoиgeн изpog, c koйтo ни cнaбgи nocoлcтвoтo...

2023.12.11 | 18:59

2
mnogo ste smotani vsicki vie ne razbira te li tce nikoi ne vi iska vav shengen no sa postavili avstria da opira peshkirat

2023.12.11 | 18:46

1
ами да, редно е само другарката Червена да казва кое е редно...

Добави коментар

Водещи новини