Министър Шалапатова: С проекта на закона за ДОО се постига и баланс, и устойчивост

  • 01 декември 2023 14:15

  • 286
  • 1
Министър Шалапатова: С проекта на закона за ДОО се постига и баланс, и устойчивост
© bulphoto (архив)

С проекта на закона за бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. се постига и баланс, и устойчивост. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е при разглеждането на първо четене в парламента на законопроекта за бюджет на ДОО за догодина.

Наистина паричните обезщетения, помощите и пенсиите имат съществено значение за запазване на жизнения стандарт на големи групи от нашето общество, особено големи групи лица в уязвимо положение, отбеляза министърът. По думите ѝ тези парични плащания от държавното обезщетение и осигуряването са основен източник на доход за голяма част от безработните в страната, майките, болните, децата с починали родители, хората с увреждания и пенсионерите.

В тази връзка искам да подчертая, че усилията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) винаги са били насочени към намиране на варианти за тяхното повишаване и аз като социален министър бих била радостна, ако финансовото положение на бюджета и системата за обществено осигуряване позволява увеличаване на всички форми на обезщетения, посочи Шалапатова. Тя отбеляза, че тази цел трябва да бъде съобразена с финансовите възможности на бюджета, който е осигурен в настоящия момент.

НА ЖИВО: Депутатите одобриха бюджета на НЗОК и този на ДОО

Министърът подчерта необходимостта да се приемат социално и финансово приемливи решения както за осигурените лица и пенсионерите, така и за бюджета на ДОО.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 18:13

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини