Съветът по цифрово десетилетие към МС с първо заседание

  • 23 ноември 2023 18:37

  • 359
  • 0
Съветът по цифрово десетилетие към МС с първо заседание
© МЕУ
Слушай новината Слушай новината

Анализ за състоянието на цифровата трансформация в България и Национални прогнозни траектории за равнището на цифровите цели на България по европейската политическа програма „Цифрово десетилетие“ до 2030 г. обсъди и прие на първото си заседание Съветът по цифрово десетилетие към Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МЕУ. 

И двата документа са мерки от правителствената програма на кабинета „Денков-Габриел“. Заседанието бе открито от министър-председателя акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и бе водено от министъра на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент, който е и председател на Съвета.

Проектът на аналитичния доклад е изготвен със съдействието на Световна банка и всички ангажирани институции в България, като са използвани национални, европейски и международни изследвания, анализи и доклади, свързани с цифровата трансформация в страната. Освен обобщения преглед на мястото на България в световните и европейските класации в отделните части е разгледано състоянието на четирите основни направления, като са добавени и още две значими теми – данните като ключов ресурс и киберсигурността. Всяка част включва политики, правна и регулаторна среда в съответната област, институции, ръководство и координация, настоящо положение и текущи и планирани инициативи. Втората част съдържа SWOT анализ, препоръки и речници с използвани термини. 

ЕК: България да ускори внедряването на 5G мрежите

Въз основа на систематизираните изводи ще бъде актуализирана стратегията за цифрова трансформация на България до 2030 г., подчерта министър Йоловски. Националните прогнозни траекториите служат за подготовка на националната стратегическа пътна карта. Те ще определят пътя, който страната ни трябва да премине до 2030 г., за да постигне съответната цифрова цел в четирите основни области: цифрови умения, цифрови инфраструктури, цифровизация на предприятията и цифровизация на обществените услуги.

Като най-сериозно предизвикателство, министър Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент очерта ниското равнище на цифровите умения на хората в страната – едва 31% от населението имат необходимите базови цифрови умения. Друг важен акцент е свързан с цифровизацията на бизнеса, където се наблюдават систематични трудности. За решаването на тези проблеми ще бъдат инициирани заседания на работната група към Съвета по цифрово десетилетие, за да бъдат намерени работещите механизми. Следващото заседание на органа ще се проведе през 2024 г.

Съветът по цифровото десетилетие бе създаден с Постановление №146 от 2023 г. на Министерския съвет с идеята да провежда държавната политика в областта на информационното общество и информационните технологии във взаимодействие с другите органи на изпълнителната власт. Създаването на Съвета по цифровото десетилетие ще гарантира ефективното и качествено участие на българската страна при разработването, изпълнението и отчитането на мерките и дейностите, включени в Европейската политическа програма „Цифрово десетилетие“ до 2030 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини