Започнато е разследване за твърденията на министър Йоловски за натиск върху него

  • 10 ноември 2023 16:17

  • 1618
  • 4
Започнато е разследване за твърденията на министър Йоловски за натиск върху него
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу длъжностно лице от Министерството на електронното управление (МЕУ), съобщи зам.-главният прокурор Мария Павлова на работна среща на държавното обвинение с участието на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Досъдебното производство е във връзка със сигнала, подаден от Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. от ИТН, че върху министъра на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент е бил упражнен натиск за обществени поръчки на стойност 640 млн. лева.

За оказван натиск съобщил самият Йоловски по време на председателски съвет при шефа на парламента Росен Желязков на 27 октомври, в навечерието на вота за местна власт. 

Йоловски твърдял, че натискът му е оказан от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има между 1 и 3 октомври в дома на Петков в центъра на София. Петков дори споменал децата на Йоловски. 

Комисията по електронно управление изслушва министър Йоловски

Както Петков, така и Божанов отричат това да е истина. След съвета самият Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. съобщи, че е подал сигнал в Антикорупционната комисия, Европейската прокуратурата и СГП.

Няколко дни по-късно, в началото на ноември, е било образувано досъдебно производство, съобщи зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Междувременно, след като даде обяснение, Йоловски получи охрана от НСО, а семейството му се пази от жандармерията. 

Снети са били обяснения от доста лица, добави тя, но отказа да уточни от кого. Те били от различни институции. Самият подател на сигнала - Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г., ще даде обяснение в началото на седмицата.

Всъщност Председателският съвет е бил свикан заради доклада на ДАНС за кодовете на машините, който те изпращат на 26 октомври до президента, премиера и парламента. Докладът е пратен и на прокуратурата.

По доклада в момента се прави проверка, снети са обяснения, възложено е експертно изследване, каза още зам.-главният прокурор Мария Павлова.  Дали има достатъчно данни за досъдебно производство, ще зависи от експертното изследване. То трябва да изясни всички обстоятелства, които са посочени в преписката. Снемат се обяснения от всички лица от МЕУ, института по метрология и института по стандартизация.

След като излязат резултатите от експертното заключение, ще стане ясно дали написаното от ДАНС, е вярно. Проверката се води за компютърно престъпление.  Прокуратурата е била сезирана на 26 октомври, предава 24 часа.

МВР е работило по 123 досъдебни производства на Европейската прокуратура. Случаят, по който говори Кьовеши  от август м.г и става дума за делото за градският транспорт във Враца. По това разследване са извършени действията, докладвано е на делегирания прокурор, и оттам нататък не е ясно какво е станало с тях.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1618 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Шинова

2023.11.11 | 09:38

4
Засега това е единственото работещо министерството!

2023.11.10 | 16:28

1
Тошко африкански няма спирачки. Иначе учиндолския ще трябва да връща парите.

2023.11.10 | 19:19

3
Ако знаеш кики и кокорчо колко трябва да върнат ,свят ще ти се извие.

2023.11.10 | 17:45

2
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини