Акад. Денков обяви ясни изисквания към Калин Стоянов, съобщи и за заплашван от полицаи министър

  • 23 ноември 2023 16:00

  • 3808
  • 7
© Булфото, архив

Преобладаващата част от протестиращите използваха възможността, която имат по закон и право, да протестират, когато не са съгласни с решения на определени институции. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията. Те трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Огромното количество от полицаите изпълниха дълга си и могат да послужат за пример, но и при тях имаше определен брой, които превишиха правата си и използваха насилие, без да бъде необходимо. Това каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в началото на правителственото заседание. 

Министър-председателят се притесни от изказванията от страна на МВР в последните дни, като определи посоката на министерството като "грешна". Надявайки се да бъде "пределно ясен", Денков посочи какво конкретно изисква от вътрешния министър Калин Стоянов, за да не бъде отстранен от поста.

"Очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тях ясно да е указано кое от лицата, което ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. По всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам ясно описано кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване. Тези, които са превишили значително правомощията си, трябва да бъдат уволнени, тъй като нямат място в МВР", категоричен бе премиерът. 

Калин Стоянов: СО не съгласува и не поиска становище от МВР преди да допусне протеста

Акад. Денков поиска от Стоянов и защита на журналистите в бъдеще. "Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона. Това трябва да са мирни протести. Много е важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. Нужна е и стратегия за защита на журналистите на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести". 

Денков обяви и информация, която е получил от БОЕЦ. Това е сигнал към Прокуратурата за действия на определени полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър от този кабинет. "Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят несъгласието си с едно или друго решение или една или друга личност", заяви премиерът. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3808 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.11.23 | 17:02

7
Тоя плъхок го съветва дамаджаната
доган мангала

2023.11.23 | 16:56

5
денков ти си голям с пермояд

2023.11.23 | 16:58

6
Шиши и Боко го смазаха за пореден път.Откажете се Денков,дайте им власта.
пак ли опряха

2023.11.23 | 16:26

4
до соросоидните помияри от молец гоши т@пото хахахаха

2023.11.23 | 16:14

3
САПУНАДЖИО, ПЕД. ЕРАСЕ КАЖИ НЕЩО ЗА ОНЯ ПЛАШИП. УТАРНИК ДЕТО СНИМА КОДОВЕТЕ. МАЛЧИШ ЩОТО СИ ЛАП. НАЛ МАД. УРИТЕ НА КОКОРЧО.

2023.11.23 | 16:04

2
Академик Сапунчо пак ръси мозък!!! Стига бе плъшок!!!

2023.11.23 | 16:04

1
Академик Сапунчо пак ръси мозък!!! Стига бе плъшок!!!

Добави коментар

Водещи новини