Кючюк: ЕС рискува много, ако до края на годината България и Румъния не са част от Шенген

  • 22 ноември 2023 14:42

  • 584
  • 0
Кючюк: ЕС рискува много, ако до края на годината България и Румъния не са част от Шенген
© Фейсбук/ Илхсн Кючюк
Слушай новината Слушай новината

Ако има по един въпрос консенсус между Европейската комисия, евродепутатите и българския национален елит – това е темата Шенген! До края на 2023 година, ако не се случи присъединяването на България и Румъния към Шенген, ние рискуваме много като Европейски съюз. Рискуваме да подкопаем устоите на всичко, което постигнахме през тези повече от 70 години.“ Това каза евродепутатът Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е по време на дебатите в Страсбург, на които присъства министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. 12-ят диспут е част от поредицата "Това е Европа", който ЕП организира с държавни и правителствени ръководители от ЕС.

Кючюк бе категоричен, че българските и румънските граждани не могат да продължават да бъдат третирани по същия начин както са третирани последните години, защото те не са по-различни от германските, австрийските и други граждани. И подчерта, че българската икономика търпи огромни щети.

„Ако искате да имаме съюз, който се основава на силна икономика, която е конкурентноспособна. Съюз, който разчита на единния пазар, трябва България и Румъния да бъдат част от Шенген!“, каза Кючюк.

Евродепутатът се обърна към премиера с апел - България да бъде амбициозна с идеите си, с плановете си, с предложенията си, които прави в европейските институции. "Няма как да имаме ЕС, който иска да има силна външна политика, ако продължаваме да взимаме решения по този начин. Винаги ще бъде твърде малко и твърде бавно – 27 държави се събират, взимат решение и как го взимат – с месеци отлагане, с пазарлъци. Затова нека да бъдем амбициозни и отговорни към бъдещето на ЕС, защото той е съюз на всички нас!", каза Кючюк.

Премиерът Денков пред евродепутати в Страсбург: Апетитите на Русия към България продължават и до днес

Последвайте канала на

Десислава Станева
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини