Специалните сили на осем балкански държави участваха в международното учение „Strong Balkan-23“

  • 10 ноември 2023 16:53

  • 790
  • 1
Специалните сили на осем балкански държави участваха в международното учение „Strong Balkan-23“
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Формирования на силите за специални операции от осем балкански държави взеха участие в международното учение „Strong Balkan - 23“ (B-9). Учението на силите за специални операции на държавите от региона се проведе от 31 октомври до 10 ноември на територията на Република Албания. То е част от инициативата на началниците на отбраната на балканските страни за ежегодно провеждане на съвместна подготовка, съобщиха от военното ведомство.

Участие взеха военнослужещи от Албания, България, Гърция, Румъния, Република Северна Македония, Турция и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост, обучение на личния състав на всички нива за планиране, провеждане и наблюдение на специални операции и прилагане на практика процедурите на НАТО. Бяха актуализирани стандартни оперативни процедури по време на процеса на планиране и изпълнение на специални операции в многонационална среда.

Предстои придвижване на военнослужещи и военна техника във връзка с учения

Учението премина в две части, като през първата се проведоха съвместни занятия по огнева, инженерна, тактическа и парашутна подготовка. През втората част участниците бяха обединени в тактическа група за специални операции, която планира и проведе целия спектър от специални операции по сценарий, създаден за учението.

Участието в такъв формат на българските Специални сили е важен етап от подготовката им както и възможност да се задълбочи съвместното партньорство с балканските държави, което е залог за повишаване на сигурността и поддържане на мира и стабилността на Балканите.

***

Инициативата за многонационалните съвместни учения на силите за специални операции на деветте балкански държави (B-9 CJSE-16) започна през 2011 г. в рамките на среща на върха на началниците на отбраната на страните от Балканския полуостров. Ученията се организират и провеждат всяка година от различна държава-членка. Те включват провеждането на специални операции с цел укрепване на регионалното международно сътрудничество, синергията и оперативната съвместимост, както и увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции от участващите държави.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
790 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.10 | 17:45

1
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини