Христо Иванов: Борбата срещу корупцията е фундаментален елемент за изграждането на сигурни общества

  • 09 ноември 2023 11:31

  • 754
  • 4
Христо Иванов: Борбата срещу корупцията е фундаментален елемент за изграждането на сигурни общества
© Булфото (архив)

Корупцията и борбата с нея са централен и фундаментален елемент за изграждането на сигурни общества. Това заяви Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, народен представител от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ и бивш министър на правосъдието, който взе участие в провеждащия се в София форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

„Корупцията е усилие, насочено към парите, тоест превръщане на публична власт в пари. В тази парадигма много често се пропуска, че целта на корупцията е насочена към това да превърнеш властта в още повече власт, в безконтролна власт“, посочи той. 

„Насреща си имаме не просто организирана престъпност, не отделни хитри и безскрупулни играчи, а добре организирани държавни и парадържавни структури, които експлоатират корупцията във всичките ѝ аспекти. Трябва да си дадем сметка, че повече не можем да разглеждаме борбата с корупцията като задача на отделни национални институции, които сами са оставени да намерят ресурсите, хората и героите. Борбата с корупцията трябва да се разглежда като приоритет, с общи действия и дългосрочна стратегия“, заяви още той. 

Денков: България не успя да намери своите Фалконе и Кьовеши, което ни се отрази

Иванов припомни, че в България за период около две години беше невъзможно да се състави правителство, защото е трябвало да разговарят представители на политически сили, които дълго време взаимно са се обвинявали в корупция. Според него днешното управление се крепи „на една игла“, а устойчивостта му зависи от тава дали политици, които взаимно са се обвинявали, ще успеят да убедят обществото, че могат да приложат успешни антикорупционни политики. 

„Понякога борбата с корупцията произвежда инструменти със засилени репресивни функции, самите те имат концентрация на власт. Понякога може да се види как борбата с корупцията се превръща в производство за възможности за корупция. От тази гледна точка никога не трябва да забравяме, че целта е демократична устойчивост на обществата“, каза още Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския

Приветствия към участниците на форума отправиха премиерът Николай Денков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. На събитието присъстват още министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
754 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.11.09 | 12:42

4
Бойкикев, ако е така, то що помиярин като теб не е още в кауша бре, ибрикчийо?!?
БРАВО

2023.11.09 | 12:18

3
Ицо конституцията се изака по въпроса. Бобоков му нареди.
Тенев

2023.11.09 | 12:17

2
Плакат до плаката, мила моя майно льо

2023.11.09 | 12:12

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини