Плевнелиев: Шипка е достоен връх на българската сила и достойнство

  • 14 август 2012 15:36

  • 1486
  • 2
Плевнелиев: Шипка е достоен връх на българската сила и достойнство
©

За всеки българин Шипка е свято място. Тук ние заставаме смирени и горди, изпълнени с благоговение пред саможертвата на опълченците, които промениха хода на историята и донесоха така жадуваната свобода. Това каза в приветствието си президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който участва днес в националните чествания на връх Шипка по повод на 135-та годишнина от Шипченската епопея, които са под негов патронаж.

Чрез множество въстания през петте робски века нашият народ доказа, че ние не се примиряваме с липсата на духовна, политическа и човешка свобода, че е готов на всякакви жертви за нейното възстановяване. Десетки са опитите на българите да отхвърлят ярема на робството, всички от които с огромно значение за формирането и поддържането на волята на нашите сънародници да живеят в една свободна и независима държава, изтъкна Плевнелиев.

Президентът припомни, че в боевете немногобройните и недобре въоръжени опълченски дружини са се сражавали героично заедно с руските отряди и подкрепленията от армията на генерал Радецки. Те издържаха на непоносимата августовска жега, давайки свидни жертви, но не позволиха на над 30-хилядната армия на Сюлейман паша, подпомогнат и от башибозука, да отиде на помощ на обсадената в Плевен вражеска армия. Българските опълченци взеха равноправно и решително участие в отстояването на Шипченския проход и осигуриха възможността за решителен щурм на руската армия. Със своето родолюбие, героизъм и себеотрицание, опълченците зададоха примера, върху който се изгради младата българска армия, каза Плевнелиев. По думите му така Шипка се превърна във върховен символ на българската сила и достойнство. Тя зададе онази висока мярка на родолюбие и жертвоготовност, която ще остане завинаги в основата на българския национален дух, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров припомни драматичните исторически събития и военните действия, сравнявайки с други фундаментални за българската история събития и дати. Свободата си я спечелихме тук, на този връх, изтъкна Димитров.

В присъствието на президента и останалите официални лица - депутати, областни управители, представители на други институции, националното знаме беше издигнато под звуците на химна на България на 22-метров пилон в близост до Паметника на свободата. Запален беше и Вечният огън на паметника, който пламна отново след повече от 30 години. Издигането на знамето и запалването на огъня бяха поверени на младите победители в състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата - 890 стъпала. Преди това президентът Плевнелиев отличи победителите в надпреварата.

След церемонията президентът отпътува за Соколския манастир, където ще присъства на откриването на паметна плоча на войводата Капитан дядо Никола.

Последвайте канала на

БТА
1486 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.08.21 | 19:49

2
Да, ама ти не си достоен за България. Срам си за нея.
-

2012.08.15 | 16:41

1
PUTKA SMOTANA PLEVNELIISKA, DA HODISH DA LAPASH HUQ NA MUJA SI SHE TI EBA MAIKATA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини