Министър Цоков ще открие информационна среща за дуалното обучение

  • 26 октомври 2023 07:01

  • 769
  • 0
Министър Цоков ще открие информационна среща за дуалното обучение
©
Слушай новината Слушай новината

Министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на ще открие последната информационна среща по проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение".

Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).  

В срещата ще участват родители и ученици от София-град и София-област, представители на бизнеса, началници на Регионални управления на образованието, експерти от МОН.  

Ще има и щандове на ученици от паралелки в дуално обучение от 11 професионални гимназии. В рамките на проекта бяха проведени над 25 такива срещи за родители, ученици и за бизнеса в цялата страна, отбелязват от образователното министерство.

Консултативният съвет за професионално образование и обучение към Министерството на образованието и науката прие Стратегическа визия за развитие на дуалното обучение в България до 2030 г. Тя предвижда фокусиране върху водещата роля на бизнеса в обучението, развитие и модернизиране на системата на дуалното образование в страната, повече комуникация за популяризирането й. Разработването й беше подкрепено финансово със средства от фонда за подготовка на мерки за подкрепа на Швейцарско-българската програма за сътрудничество, съобщи на 14 септември тази година пресцентърът на МОН.

 

Заседанието на Консултативния съвет, в който влизат представители на работодателските и синдикални организации, на бизнеса, висшите училища и професионалните гимназии, както и експерти от различни институции, беше открито тогава от министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на. Участниците подкрепиха и изготвените промени в Закона за професионалното образование и обучение. Те предвиждат изцяло нов списък на професиите.

Ще бъде премахнато досегашното свръхдетайлизиране на отделни често сходни специалности, а вместо това ще има по-малко на брой широкопрофилни професии. Обучението по всяка професия ще включва и теми по опазване на околната среда, както и придобиване на специализирани ИТ умения, необходими за упражняване на конкретната професия

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Радина Лазарова
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини