Министър Цоков: Около 1900 преподаватели от 26 висши училища подготвят бъдещи учители

  • 24 октомври 2023 14:53

  • 876
  • 3
Министър Цоков: Около 1900 преподаватели от 26 висши училища подготвят бъдещи учители
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Около 1900 преподаватели от 26 висши училища в 12 града в България подготвят бъдещи учители. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на на семинара "Дигитална трансформация в обучението на бъдещи учители" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

По думите му 600 от тези преподаватели вече са били обучени по Националната програма на МОН "Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители". Нейната цел е обучението на студентите по педагогически специалности да стане по-компетентностно и практически насочено, както и да се развият умения за използване на съвременни дигитални технологии при преподаването. За постигането й е предвидено самите преподаватели да преминат целенасочени обучения, за да се гарантира придобиването на съответните умения.

"Подготовката на учители в последните 10-15 години в целия свят става все повече компетентностно ориентирана. Това означава, че преподавателите, които подготвят студенти за бъдещи учители, трябва да работят за развитие на техните ключови и професионални компетентности. Самите учебни програми трябва да бъдат насочени към повече практическа подготовка", обясни министър Цоков. Toй даде за пример държави като Канада, Великобритания, САЩ и Австралия, където в последните години се развиват такива учебни програми, в които голяма част от учебното време на студентите - бъдещи учители преминава в базови училища с цел развиване на практически професионалните си умения. Проф. Цоков изрази увереност, че такъв ще бъде резултатът от националната програма - образование, което е свързано не само с теоретични знания и определени концепции, а преди всичко с осигуряването на връзка между теория и практика, с изграждането на положителни нагласи у студентите - бъдещи учители и със създаването на умения, които след това да бъдат реализирани в самата учебна среда.

Да си учител е призвание, това е гордост, но и огромна отговорност, казва министър Цоков на Международния ден на учителя

"Изключително важно е и да се свърже процесът на дигитализация в средното училище с изграждането на много добри дигитални умения на бъдещите учители. Те ще им позволят без проблем да работят с бъдещите платформи на обучение, да създават учебно съдържание в "Дигиталната раница", да могат да работят в STEМ центровете", обясни министър Цоков.

По-рано той откри Центъра за иновативни образователни технологии във Великотърновския университет, изграден със средства по Националната програма. Такива центрове ще има във всички държавни университета, в които се подготвят бъдещи учители. Ако те успеят да се развият като мрежа между отделните университети, ще дадат тласък на свързаността и възможността за обмяна на опит и мнения между преподавателите, които подготвят бъдещи учители, каза министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
876 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РОСТИСЛАВ

2023.10.24 | 15:32

3
САМО,ДА НЕ,ИМ,ПРЕПОДАВАТ,ЛЕВОЛИБЕРАЛИЗЪМ

2023.10.24 | 15:05

2
червен дедо цоков мрази запада но дава за пример сащ и британия

2023.10.24 | 15:03

1
АУУУ АМЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА УЧЕТЕЛЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ ХАХА

Добави коментар

Водещи новини