Адмирал Емил Ефтимов: Приоритетите на ЕС за развитие на отбранителни способности следва да се използват от държавите-членки при планирането на отбраната на национално ниво

  • 19 октомври 2023 18:00

  • 893
  • 1
Адмирал Емил Ефтимов: Приоритетите на ЕС за развитие на отбранителни способности следва да се използват от държавите-членки при планирането на отбраната на национално ниво
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„България високо оценява факта, че промените в средата за сигурност, поуките от войната в Украйна и целите на Европейския съюз в областта на отбраната са взети под внимание при определянето на новите приоритети на съюза. Те са насочени към развитието на способностите, необходими за пълния спектър на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на заседанието на Военния комитет на ЕС на 17 и 18 октомври в Севиля, Испания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.


Предстои ревизираният пакет от приоритети за развитие на отбранителните способности да бъде утвърден от министрите на отбраната през ноември тази година. Адмирал Ефтимов отбеляза, че тези приоритети следва да се използват като отправна точка от държавите-членки в процесите на планиране на отбраната и развитие на способностите на национално ниво.  

В рамките на форума началниците на отбраната обсъдиха въвеждането в действие на формированията за бързо разгръщане на ЕС, развитието на Звеното за планиране на мисии и операции и бъдещата архитектура за командване и управление на съюза.

Адмирал Ефтимов подчерта, че за България е важно мащабът на използване на формированията за бързо развръщане да обхваща най-близките до съюза региони, акцентирайки върху Западните Балкани и Черноморския регион. „България подкрепя постепенното развитие на системата за командване и управление и отделянето на Звеното за планиране и провеждане на военните мисии и операции по Общата политика за сигурност и отбрана от Военния секретариат на ЕС“, категоричен бе началникът на отбраната. Той отбеляза, че това е ключов фактор за постигането на ефективни способности за бързо развръщане на съюза.     

На заседанието бяха разгледани също възможностите за осигуряване на принос към сигурността на Украйна в дългосрочен план. „Мисията на ЕС за военна помощ в Украйна (EUMAM UA) е основен източник на всеобхватни дейности по обучение на украинските въоръжени сили“, заяви адмирал Ефтимов.

Началниците на отбраната обсъдиха и продължаващото влошаване на политическата обстановка и сигурността в региона на Сахел. Те изразиха съгласие, че сега е моментът да се извършат задълбочени анализи и оценки, като се направи подходящо адаптиране на присъствието на Общата политика за сигурност и отбрана в региона, съобразено със спецификата на отделните държави.

На 19 октомври началниците на отбраната от ЕС наблюдаваха демонстрациите на способности на учението за управление на кризи MILEX 23 в испанската военноморска база Рота.

Учението започна на 18 септември и продължава до 22 октомври, с участието на 19 държави-членки на съюза. Учението бе осъществено на два етапа. Първата част включваше провеждането на командно-щабно учение от 18 септември до 6 октомври, което тества процеса на планиране на военностратегическо и оперативно ниво.

Втората част включваше провеждането на първото за ЕС учение с реални сили (LIVEX) от 16 до 22 октомври. Около 2 800 военнослужещи от различни държави-членки участваха в симулацията на реалистични ситуации в условията на криза, специфични за военните операции и тяхната поддръжка. Симулацията приложи на практика оперативен сценарий с военноморски елементи, сухопътни компоненти, въздушни, космически и кибернетични средства.

Основната цел на учението е засилване на сътрудничеството, натренираността и оперативната съвместимост на участниците. LIVEX е важна стъпка в подготовката на формированията за бързо развръщане на ЕС - ключов инструмент, който ще увеличи капацитета му да действа бързо и решително в отговор на кризи чрез координирано мобилизиране на необходимите способности на държавите-членки.

Адмирал Ефтимов: Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум

Последвайте канала на

Валери Зайцев
893 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 21:43

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини