ИК Трети март ще сезира ЦИК, председателя на НС и ПРБ заради саботаж на подписката за референдум

  • 19 октомври 2023 16:09

  • 947
  • 2
ИК Трети март ще сезира ЦИК, председателя на НС и ПРБ заради саботаж на подписката за референдум
©
Слушай новината Слушай новината

Инициативният комитет за провеждане на референдум за запазване на националния празник Трети март ще сезира Централната избирателна комисия (ЦИК), председателя на Народното събрание Росен Желязков и Окръжна прокуратурата Добрич за престъпление срещу гражданските и политически права.

Поводът е решение на общината в Добрич, потвърдено от ОИК Добрич, с което не се разрешава събиране на подписи за референдум в периода до изборите за местна власт.

Писмата на Инициативния комитет към общинското ръководство имат уведомителен характер, припомнят юристите на ИК. Отказът да бъде дадено разрешение за събиране на подписи представлява нарушение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Законодателят е определил тримесечен срок, който не може да бъде спиран или прекъсван, а отказът на ОИК Добрич представлява грубо нарушение на изборните закони, политическите и гражданските права на българите.  

Петър Витанов: Не може да имаме доверие на депутатите, ще има референдум за Трети март

Това не е първият опит за саботаж на подписката, съобщават членовете на Инициативния комитет. Зачестилите случаи на опити за ограничаване на гражданските права и осуетяване на събирането на подписи представляват престъпление по смисъла на закона. В много градове местната власт се опитва да осуети желанието на гражданите да имат мнение по така важна тема, каквато е националният празник на България.

Инициативният комитет внесе заявление в Народното събрание на 21 септември, с което започна и събирането на подписи за референдум за националния празник на Република България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
947 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.19 | 21:45

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.19 | 17:35

1
А за съботиране на референдума за еврото, няма ли да съзира.

Добави коментар

Водещи новини