Социолог: ПП сами се превръщат в заложници на ГЕРБ и ДПС

  • 11 октомври 2023 10:22

  • 977
  • 4
Социолог: ПП сами се превръщат в заложници на ГЕРБ и ДПС
© Булфото (архив)

Проблемите на национално ниво се пренасят в кампанията за местните избори. За момента управляващото мнозинство е по-скоро стабилно. Вотът на недоверие може да изостри напрежението. Протестите на миньорите и енергетиците са ключови, защото там ситуацията е патова. Този анализ направи пред БНР социологът от "Галъп" Светлин Тачев.

"Въпросът е кой ще мигне пръв, затова и самите протестиращи сменят формата а протест. Виждаме, че блокадите за момента не дават ефект, затова се пристъпва към ново действие. Един протест в началото има взривяващ ефект, след това постепенно започва да "умира", особено ако няма отговор от властта."

Борисов към ПП-ДБ: Да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората

Протестът сменя формата си, за да може недоволството да запази силата си, допълни той.

"Вече имаме ясна коалиция между три формации и ясна опозиция. И двата блока имат много различия, но и общи интереси, а общите интереси ги крепят единни", поясни той.

И за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, и за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е повече от добра възможност правителството да продължи да съществува. Те са легитимирани и изземват функциите на говорители на премиера и правителството, коментира Светлин Тачев в предаването "Преди всички". По думите му за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с винаги е била добра подобна форма на управление, в което те са отзад и могат да маневрират.

ПП сами се превръщат в заложници на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС, изтъкна той.

"Самата битка между статукво и промяна, за която се говореше много време, в момента няма как да се случи. На местно ниво самите сблъсъци между кандидатите на двете формации са малко странни."

Интересно е дали след местния вот в общинските съвети не се подготвят местни сглобки между водещите две формации, отбеляза социологът. Според него "самата битка статукво - промяна изчезна" и се превръща в опит за договаряне на местната власт и разпределение на силите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
977 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Красимира

2023.10.15 | 11:06

4
Христо Иванов се чуди само как да се нагласи в тази ситуация, за да прибере пари ако може и от двете страни. Такива хиени като него нямат място в българската политика. Вече веднъж се провали като правосъден министър, но иска да продължи да лапа.
Таня

2023.10.13 | 11:04

3
ПП вече изядоха хурката като се коалираха с ДБ, друго не им трябва повече
Алина

2023.10.11 | 11:16

2
ПП-ДБ е една безумна коалиция, която няма да издържи много дълго.

2023.10.11 | 10:35

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини