Чолаков: Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело

  • 06 октомври 2023 15:04

  • 735
  • 0
Чолаков: Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело
©
Слушай новината Слушай новината

Моето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, защото самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело. Това каза председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в при дебата на първото четене на предложените промени в Конституцията. 

Чолаков посочи, че министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в ще се срещне с представителите на Венецианската комисия довечера и изтъкна, че очаква тя да приеме становище по проекта за изменения на основния закон.

Депутатът прогнозира, че едно от нещата, които ще каже Венецианската комисия в своето становище, е че Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две.

"Те това са го повтаряли 10 години. Така им харесва по някаква причина", коментира Чолаков и настоя Славов да комуникира пред тях, че имаме конституционни лимити, които не ни позволяват да изпълним подобна препоръка.

В 20 от 21 писмени становища, получени в комисията по конституционни въпроси, се казва, че това не бива да се прави, само Българският хелзинкски комитет казва "направете го", добави той. 

Румен Христов: Ако падне финансовият министър, значи правителството е провал и трябва да подаде оставка

Чолаков припомни, че от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на са внесли две предложения – едното е за непрекъснатостта на работата на законодателния орган, а второто - за инспектората на ВСС. Той посочи, че именно предложението за инспектората е срещнало интензивна критика. Отчитаме всички критични гласове, каза Чолаков и настоя, че това ще бъде коригирано. 

За да се случат измененията на Конституцията, няма да има извиване на ръце. Няма заради промените в Конституцията да пострада "сглобката", коментира той. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини