Радулов: Службите работят ефективно, когато не мислят за запазване на позициите си

  • 04 октомври 2023 14:02

  • 671
  • 2
Радулов: Службите работят ефективно, когато не мислят за запазване на позициите си
© Булфото (архив)

Службите работят качествено и ефективно, когато има приемственост и не мислят за оцеляването и запазването на позициите си, а мислят само за работата, която трябва да извършват. Това мнение изказа пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш депутат от ИТН.

Той подчерта, че необходимите промени са в посока на кадровото обезпечение на службите и квалификацията им.

"В целия свят, когато се промени ръководството на службите - директорите и заместник-директорите или председателите и зам.-председателите, останалият състав остава непокътнат. При нас, по някакъв странен балкански начин, се променя цялата управленска структура. Това води до управленско обезкървяване. ... Ние направихме нещо, което е резултат от следването на съветския начин на структуриране на специални служби", коментира проф. Радулов.

Десислава Атанасова: Реформи в службите се правят с детайлен анализ и със сериозни законодателни промени

Експертът по национална сигурност обясни, че старата съветска концепция гласи, че службите обичат тишината:

"Съвременните западни служби вече рекламират спокойно своята дейност по медиите. Наемат най-качествените хора чрез подбор, който е пред лицето на обществеността. Т.е. службите излязоха на светло. Има процедури, които обществото иска да знае, защото то плаща сметките на тези служби. Има неща, които са тайни, те трябва да останат тайни".

Според него предложените промени в службите за сигурност "не е нищо друго освен отстраняване на президента от вземане на решение, като се има предвид, че дори в сегашното състояние той не е човекът, който взема решение":

"Президентът не предлага, а утвърждава. Правен завършек е решението на правителството. Трябва да съществува една спирачка по отношение на некомпетентни или предизвикани от политическата ситуация решения".

Проф. Радулов беше категоричен, че идеята, че който смени ръководителите на службите - ще има свои служби, които ще му помогнат при избори, е напълно погрешна. 

Добре е навсякъде да има конкуренция, включително и в разузнаването, смята проф. Радулов и уточни, че цивилното разузнаване трябва да бъде отделно от военното.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕКРОЛОГ

2023.11.06 | 23:52

2
MEkroLOG
Благоизтезар

2023.10.04 | 14:27

1
Нашите,служби ,работят,с,материали,наПосолствата

Добави коментар

Водещи новини