Социолог: Правителството определено се справи "с помощ от приятел"

  • 04 октомври 2023 10:13

  • 1673
  • 5
Социолог: Правителството определено се справи "с помощ от приятел"
© Булфото (архив)

Правителството определено се справи "с помощ от приятел". Справи се частично, доколкото блокадите по пътищата на страната се очаква частично да бъдат прекратени. Намаля вероятността протестът да прерасне в национална стачка, но остават локалните пътни блокади. Такъв прочит направи на събитията около протеста на енергетиците направи в интервю за БНР социологът Елена Дариева от агенция "Насока".

Според нея са направили впечатление "колаборацията и интегритета, който демонстрираха трите формации", подкрепящи правителството. По думите ѝ "спойката се засилва".

"Политиката е игра на стъклени перли. Двама от играчите в тези 3 формации, които подкрепят кабинета, са с много по-голям опит в тази игра. Нямаше как да не направи впечатление активната роля на Делян Пеевски. Той се разпореждаше. Без всякакво съмнение е умение да пораждаш кризи, а после да ги разрешаваш. Протестът беше разцепен и това ще доведе до неговото затихване. Има политическа логика във всички тези действия", коментира Елена Дариева в предаването "Преди всички".

Правителството води тежки преговори по споразумението с миньорите, Денков заговори за оставка

"Още от римско време е известна фразата "Разделяй и владей". Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян", добави тя.

"Темите са супер значими – първата беше хляб, втората – ток", изрази мнение социологът във връзка с мащабните протести през последните седмици.

Дариева смята, че с оглед на заложените срокове за промени в Конституцията се мисли "за хоризонт минимум 3 месеца напред - продължава животът на кабинета и след местния вот".

"Виждам воля да бъде удържана стабилността на кабинета и макар и трудно, той да продължи да функционира."

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е в трудна ситуация. Той многократно казва, че е готов да подаде оставка веднага, изтъкна тя. Според нея това говори за дискомфорт.

"Играта е многопластова, балансите са много крехки", каза още Елена Дариева относно отношенията между формациите в управлението и локалните им измерения преди местния вот.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1673 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.04 | 12:34

5
Бутат Пеевски да управлява

2023.10.04 | 11:33

4
ОСТАВКА!!! ВЕДНАГА!!!
браво

2023.10.04 | 10:28

2
на господин пеевски

2023.10.04 | 11:17

3
ОСТАВКА!!!

2023.10.04 | 10:25

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини