Димитър Манолов: Преди 2 години Петков и Василев се подписаха за спасяване на "Марица Изток"

  • 03 октомври 2023 21:57

  • 12306
  • 2
Димитър Манолов: Преди 2 години Петков и Василев се подписаха за спасяване на "Марица Изток"
© Bulphoto (архив)

"Трябва да го наречем полуспоразумение, защото половината го подписаха, а другата  половина не. Подписаха енергетиците, но не и миньорите. Проблемът е в огромното недоверие на хората. Имат своите основателни причини. Идеята, която дадох, да се приеме специален закон за енергийния преход, не срещна разбиране. Надеждата ми е в това, че повечето от депутатите оцениха идеята", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

Има твърде много нерегламентирани неща, каза Манолов. "Това, за което говорим днес, спокойно може да бъде пътната карта, която да бъде включена през такъв закон", уточни гостът.

Според него не е ясно какво точно ще бъде изпълнено от договорените шест искания на протестиращите. 

Министерският съвет разпространи споразумението, сключено с протестиращите енергетици

"Всичко остава на добрата воля на едната страна. Имам всички причини да не съм доверчив. Участвал съм в подписването на подобни споразумения, някои от които като реализация са се случвали на 180 градуса от смисъла на подписаното. Преди 2 години Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на отидоха в Раднево и се подписаха под една петиция за спасяване на "Марица Изток". Отидоха пак по избори, както е сега. Когато единият стана премиер, а другият министър на финансите участваха в създаването на План за възстановяване и устойчивост, различаващ се на 180 градуса от подписаното в Раднево. Той не беше консултиран с никого. Най-вероятно други биха постъпили по същия начин", каза президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Единственото, което може да прилича на гаранция, е да стане закон, настоя той.

"Днес отсъстваше само парламентарната група на БСП, другите бяха там. От парламентарните групи, поддържащи (не)коалицията, се съгласиха. Те трябва да напишат такъв закон", добави Манолов.

Той коментира и информацията, че ако се изтеглят плановете за териториално развитие, ще загубим пари.

"Не може да загубиш нещо, което нямаш. Достатъчно е да си спомним какво стана с "Козлодуй", метнаха ни едни пари, ние го затворихме и се закопахме. Тук, ако го направим, няма да стигнем до обикновено закопаване, а ще бъде ритуално самоубийство, ако затворим външната енергетика", категоричен е президентът на КТ "Подкрепа".

Манолов е на мнение, че най-голямата сила на ТЕЦ-овете, за което алтернатива не е измислена, е, че "ТЕЦ-ът може бързо да ни пусне ток".

"ПАВЕЦ "Чаира" е недостроен заради това водното количество във високата му част е повече от това, което се намира в долната, т.е. той работи с една част от истинския си капацитет. Говорят, но никой не прави нищо за построяването на втора ПАВЕЦ. България има сериозни възможности. Темата е отворена", обясни още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.04 | 01:19

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.03 | 23:38

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини