Министерският съвет разпространи споразумението, сключено с протестиращите енергетици

  • 03 октомври 2023 21:10

  • 3405
  • 0
Министерският съвет разпространи споразумението, сключено с протестиращите енергетици
© Булфото (архив)

Пресцентърът на Министерския съвет разпространи текста на споразумение от седем точки с конкретни срокове за изпълнение, подписано днес от премиер Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и министри от кабинета, лидери на партиите, които подкрепят кабинета, и протестиращите енергетици.

Текстът на документа ще бъде внесен утре в парламента и гласуван като решение, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които стоят зад него. Ако решат, парламентарните групи на опозицията също могат да се присъединят.

Кабинетът се задължава още до края на ноември т.г. да изработи проект за енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Социалните партньори ще бъдат включени в процеса на подготовка на документа. Това ще става паралелно с актуализацията на Интегрирания план за енергетика и климат.

Правителството се ангажира да осигури пълна прозрачност на процедурите по определяне на бъдещите инвеститори във въглищните региони и да включи в тях централите, мините и засегнатите общини с техните проекти. Ще се създаде комитет за наблюдение на този процес с участието на социалните партньори, включително от регионалните структури, на мините и засегнатите общини.  

По желание на протестиращите ще отпадне идеята за създаване на държавно предприятие със задачата да подготви терените на въглищните региони за друга икономическа дейност. Всъщност то беше включено в териториалните планове по предложение на единия от двата големи синдиката.

Ще се проучи възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“.

Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение, което им беше връчено на 19 септември т.г. с изключение на една точка от него.


 

 

Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Постигнахме споразумение

Последвайте канала на

Novini.bg
3405 0

Свързани новини

Водещи новини