Правителството ще проведе Стратегически преглед на отбранителната политика на България

  • 29 септември 2023 19:51

  • 944
  • 3
Правителството ще проведе Стратегически преглед на отбранителната политика на България
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерският съвет прие решение да се проведе Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната. Общото ръководство на прегледа ще се осъществява от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Това реши правителството на днешното си заседание.

Прегледът се налага поради настъпилите сериозни изменения в средата на сигурност и в концептуалните и планиращи документи на НАТО и ЕС в областта на отбраната. Пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна, развитието на процесите в Черноморския регион заедно с нарастващите други заплахи налага военните ни способности да са стабилни и надеждни, за да може заедно със съюзниците да възпираме, а при необходимост, да се отбраняваме срещу заплахите. Навлизането на нови технологии променя характера на войната, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

Тодор Тагарев: Много хора у нас са загрижени за сигурността на Русия, а не на България

Провеждането на конфликтите едновременно в няколко, или във всички области на операциите, все по-сложната електромагнитна и информационна обстановка, в която действат Въоръжените сили, заедно с промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия. Всичко това поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили, налага преодоляване на технологическата изостаналост, постигане на оперативна съвместимост със съюзниците в НАТО и ЕС, прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника, изграждане на устойчивост и взаимодействие с другите национални участници.

Необходимостта да се инвестира в способностите на бъдещето налага ефективно използване на нарастващите, но все пак ограничени ресурси за отбрана, при ясни приоритети за справяне с предизвикателствата пред отбранителната политика. Очаква се резултатите от Стратегическия преглед на отбранителната политика на Република България и адаптираните подходи и управленски решения да бъдат представени пред обществеността в „Бяла книга на отбраната“ в края на февруари 2024 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
944 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.29 | 22:28

3
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.------> mub.me/handy

2023.09.29 | 20:54

2
С лидер Пеевски Управляващата тройна мафиотска ( ПП измамата, дпс и герб)"Не"коалиция действат единно задкулисно, а пред народа "съперници", изборите ще бъдат фалшифицирани. И се готвят да подарят "Не годната" бг армия на Украйна да я"ремонтират" и използмат.

2023.09.29 | 20:48

1
Какви са тия лаинари ,марш дави няма

Добави коментар

Водещи новини