Тагарев: Заделен е сериозен ресурс за оборудването и подготовката на армията и за хората в отбраната

  • 22 септември 2023 16:58

  • 1485
  • 16
Тагарев: Заделен е сериозен ресурс за оборудването и подготовката на армията и за хората в отбраната
© МО

„В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армията са много по-високи. Това се разбира не само от професионалния състав в армията, това се разбира и от политическия елит на страната. България реши да задели много по-сериозен ресурс за оборудването на армията, за нейната подготовка, за намирането на качествени хора. Правителството пое ангажимент през следващите години да поддържа минимум 2% от БВП за финансиране на отбраната и ние се стараем да  използваме този ресурс по най-разумния начин.“

Това каза министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за днес, 22 септември, на откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха. „Висшето военновъздушно училище работи не само за Българската армия, но изпълнява и функции, които са в помощ на населението и на гражданските власти и пример за това е лицензираната площадка,  която може да бъде ползвана за оказване на бърза помощ с хеликоптери“, допълни той.  

„Съвсем наскоро заделихме над 2 милиона лева, за да може Военновъздушното училище да придобие два учебни хеликоптера и така в много кратки срокове да осигурим цялостно капацитета за оказване на бърза помощ по въздуха. Те ще бъдат използвани и за подготовка на пилоти на Военновъздушните сили“, съобщи министър Тагарев.

Той изрази увереност, че преподавателският и инженерно-техническият състав на Висшето училище ще направят всичко възможно за обучението на курсантите по най-добрите световни стандарти.

„Най-големият проект за модернизацията на Българската армия е проектът за придобиването на нов боен самолет F-16. Абсолютно задължително е Висшето военновъздушно училище да подготви  тези млади момчета и момичета да летят на него, да го обслужват по най-добрия начин, за да може да използваме всички негови възможности“, заяви министърът на отбраната. Той поздрави  курсантите от специализация „Летец-пилот“ - трети курс за завършения първи авиационен стаж през 2023 г., за постигнатото равнище в подготовката и им пожела да се чувстват уверени в силите си и да са едни от най-добрите пилоти сред съюзниците.

На тържеството във Висшето военновъздушно училище присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Борислав Генов, личният състав на училището, представители на местната власт и граждани. Министър Тагарев поздрави всички присъстващи по повод Деня на Независимостта.

„Реализирането на проекта за нова бойна машина за пехотата е изключително важен за нас. Сухопътните войски са гръбнакът на Българската армия, те са основната ни бойна мощ, а винаги оставаха на втори план през годините“, каза министърът на отбраната пред журналисти. „Този проект е важен, не само за да направим три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни инициативи, които в сегашния момент са насочени в наша защита, да покажем на младите хора, че те биха могли да служат в една модерна армия и да повишим интереса към военната служба, за да може да решим въпроса с некомплекта“, заяви министър Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за.

Той разясни, че предложението за инвестиционен разход за проекта, което ще бъде внесено за одобрение в Народното събрание, е на стойност 1,37 милиарда щатски долара. Очакванията са народните представители да одобрят този инвестиционен разход, след което предстои подписване на договора и неговата ратификация от Народното събрание.

МС одобри проекта за закупуване на нови бойни машини "Страйкър" за Сухопътните войски

„Когато направим първите плащания, договорът ще влезе в сила. От там говорим доставката да започне след две години и договорът да бъде изпълнен в рамките на 3 години“, посочи министър Тагарев. Той поясни, че процесът по придобиването на новата бойна машина е свързан и със сериозни изисквания към подготовката на хора, избирането на подходяща инфраструктура и решаване на проблема с некомплекта. „Все отговорни задачи, които трябва да изпълним до пристигането на новите бойни машини, но това на практика е най-бързият вариант ние да се сдобием с модерна, оперативно съвместима техника и най-накрая да имаме Сухопътни войски, които да работят със самочувствие със своите колеги от сухопътните войски на съюзните държави“, заяви министърът на отбраната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1485 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Путин

2023.09.25 | 00:27

16
Тоя е за остъргване

2023.09.22 | 21:06

15
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.22 | 20:04

14
Селско никой няма да воюува
Един Там

2023.09.22 | 20:03

13
ОСТАВКА? Предател!

2023.09.22 | 19:50

12
Алоууу Тагаренко, отивай в Украйна
Вили

2023.09.22 | 19:49

11
Продажник долен

2023.09.22 | 19:09

10
Алоу Ку-Ку Тагаренко Тагарчуков, БЪЛГАРИТЕ срещу РУСНАЦИ НЯМА ДА ВОЮВАТ! БЪЛГАРИТЕ и РУСИТЕ са от едно племе формирало 2 държави с разлика от 200 години. Алоу Ку-Ку това НЯМА да се промени, каквато и ЕвроСАЩ Пропаганда да се извършва. Алоу Ку-Ку...
Реалист

2023.09.22 | 17:17

1
Решението за некомплекта,или липсата на кадри за армията се решава много просто-дайте нормални заплати на военнослужещите,решете битовите им проблеми,и кадри ще се намерят в изобилие.Подобрете подбора и обучението,и ще имате добра и боеспособни армия!

2023.09.22 | 18:43

9
Няма пари за всички. Пратете ги на фронта начело с Тагарето. Който оживее да го хрантутят и да му дигнат заплатите. Тая армия е като санаториум, половината армия са генерали в щаба, другата половина са секретарки и съветници.
Майтапчи Йово

2023.09.22 | 18:03

8
От къде ще я събираш тази армия бре, аланкоолу:)))?!? От тъпоглавите избиратели на тиквеници и плашипутарници ли?!? Или пък от онези на ибрикчиите?!? А може и от... църните примати из гетата на Бантустаня?!? Разсмя ме, честно:)))!

2023.09.22 | 17:30

3
Не си никакъв реалист, по скоро си тъполиз или глупоглиз.
Рангел

2023.09.22 | 17:41

7
Сгурен съм в това, на кажи на българскста армия, кой го прибра?
байдън и този кучи син

2023.09.22 | 17:39

6
тагарев неставаш за нищо

Добави коментар

Водещи новини