За минута приеха правилата за промени в Конституцията

  • 20 септември 2023 13:59

  • 1203
  • 4
За минута приеха правилата за промени в Конституцията
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Промените в конституцията започват след като ресорната комисия в парламента прие за по-малко от минута правилата, по които това ще стане. Комисията бе изтеглена по-рано от предварително зададения час, а осем члена осигуриха кворума й. За по-малко от минута, с пълно единодушие, като се изключи Мая Димитрова от БСП, правилата минаха. Eдинственото нещо, което бе отчетено по време на комисията, бе за сроковете, свързани с разглеждането на измененията.

Първоначалната хипотеза бе, че след внасянето на проекта за промени в конституцията, съгласно самата конституция, тече едномесечен срок, в който той не може да бъде гледан. Смяташе се, че по време на ваканцията сроковете не текат и той е започнал от 1 септември и изтича на 30 септември. След консултации обаче се оказа, че това не важи и реално срокът си тече. Шефът на конституционната комисия Радомир Чолаков обаче уточни пред колегите си, че все пак са в срока - имат от един до три месеца, за да задвижат законопроекта след внасянето му в НС, пише "24 часа".

Христо Иванов обяви кога ще бъдат гласувани промените в Конституцията

Реално измененията касаят само един параграф, уточни след комисията председателят й Радомир Чолаков. "Съгласно конституцията изменения в нея стават на 3 гласувания. Такава хипотеза не е вкарана в Правилника за организацията и дейността на парламента, просто не е имало нужда. Винаги като се е изменяла конституцията, през 2006 г, през 2009 г. НС е приемало с нарочно решение за правила по процедурата. Прави това, което са правили предишните НС. Взехме правилата, които са били използвани през 2014 г. На практика няма съществени разлики" , обясни той.

Следващото заседание на комисията ще е на 3 или 4 октомври. Преди седмица Чолаков обясни, че конституцията трябва да бъде общо дело, а не работа на една парламентарна комисия, макар и важна. И обяви, че внася проект за решение за приемане на правила за законопроекта, "защото в самия правилник на НС няма уредена процедура как се гледа проект за изменение на конституцията".

Съюзът на юристите в България е срещу промени в Конституцията

"Там са 3 гласувания, процедурата е малко по-специфична. Винаги, когато са се правили изменения на конституцията, са приемани такива правила", заяви той. Подписи под правилата са положили ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, параф е положил и Гроздан Караджов от ИТН, макар формацията му да се обяви срещу предстоящите изменения.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1203 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пп спермите

2023.09.20 | 14:12

4
некролози ще има навсъкъде един си отиде сега идва ред на друг и божков доган трябва да утрепеш

2023.09.20 | 14:10

3
евалата, евалата! и с конституцията си обърсаха о...сраните задници! това наистина вече не е държава, а картофена нива.

2023.09.20 | 14:10

2
евалата, евалата! и сконституцията си обърсаха о...срание задници! това наистина вече не е държава, а картофена нива.

2023.09.20 | 14:10

1
евалата, евалата! и сконституцията си обърсаха о...срание задници! това наистина вече не е държава, а картофена нива.

Добави коментар

Водещи новини